Semena můžeme uchovávat v mrazničce roky, do sáčku s nimi je ale nutné přidat pohlcovač vlhkosti

Semena jsou živé organizmy, které dýchají, probíhají v nich další pochody, zpracovávají zásobní látky v nich nashromážděné. To je nejspíše důvod, proč časem ztrácejí na klíčivosti. V teple žijí rychleji, v chladu a mrazu se projevy života silně zpomalují, říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář a pokračuje.

„Usušená semena vydrží déle. Když otevřeme zakoupený sáček s nimi, odsypeme potřebné množství, zbytek pečlivě uzavřeme v originálním obalu a uložíme do suchého chladna. Někteří pěstitelé uchovávají semena v chladničce nebo mrazničce a každý rok vyndají jen potřebný počet semen pro výrobu sadby (rajčata, papriky,…). Zbytek zase zabalí a uloží. K semenům dávají silikagel nebo podobný pohlcovač vlhkosti. Semena si povětšinou zachovávají stejnou schopnost klíčit.

Jak je to s nakupováním semen? Pokud neuchováváme zbytky, vše, co nakoupíme, v tom samém roce také použijeme, můžeme kupovat levnější semena, s expirací koncem daného roku. Když semena uchováváme v chladničce, mrazáku, bereme ta nejčerstvější.

Každý druh má jinou dobu, po kterou si jeho semena udrží klíčivost. Když nám zbude pastinák, černý kořen, ovesný kořen, už ho na příští sezonu nenecháváme. Osivo ztrácí na vitalitě, klíčivosti, velmi rychle, další sezonu už není k ničemu. Podobně je na tom cibule. Ta druhý rok vzchází nevyrovnaně, rozdíl může být i v týdnech. Takže jedna rostlinka už je měsíc na slunci a druhá teprve proráží povrch země. Taková cibule se pak nedá ani najednou sklidit, zhoršuje se její trvanlivost a skladovatelnost.“ 

Spustit audio