Sesuv půdy ve Vlašimi: radnice odhaduje škody na desítky milionů korun

6. listopad 2016

Na desítky milionů korun odhaduje vlašimská radnice škody po sesuvu půdy v zámeckém parku. Desítky kubíků půdy se tam daly do pohybu v sobotu odpoledne a zavalily část letního kina včetně celé jedné dřevěné budovy. Nikomu se přitom naštěstí nic nestalo. Část parku u letního kina je teď zavřená a hlídkují tam i strážníci.

Radnice už povolala hydrogeologickou firmu, která v pondělí místo prozkoumá a určí další postup. Proč se svah uvolnil, zatím není jasné. Jedna z variant je, že pod parkem prasklo potrubí a půdu podmáčela voda. Další možností je, že tamní osm metrů vysoká zeď z 50. let povolila a dala svah do pohybu. Na místě jsou taky vzrostlé stromy s rozsáhlými kořeny, které mohly podloží postupně rozrušovat.

Dělníci tam dnes odstraňují keře a pokáceli taky jeden strom, aby zabránili dalším sesuvům.Půda se v sobotu sesunula na ploše zhruba 30 x 100 metrů. Sesuv zbořil v zámeckém parku jednu dřevěnou budovu a zavalil část kina i správy parku. Zbortila se mimo jiné opěrná zeď letního kina a část samotného kina až k promítací kabině i pokladna

Spustit audio