Silničáři začali stavět obchvat pražských Běchovic, Újezdu nad Lesy a středočeských Úval. Hotový má být za 3 roky

8. říjen 2024 15:00

Začíná stavba obchvatu pražských Běchovic a Újezdu nad Lesy. Jedná se o přeložku současné silnice první třídy číslo 12, která bude pokračovat kolem Úval. Půjde o skoro 13 kilometrů dlouhou trasu, která má navazovat na připravovanou jihovýchodní část Pražského okruhu.

Odborníci v úterý 8. října mezi pražskými Koloději a Újezdem nad Lesy zahájili archeologický průzkum plánované přeložky silnice I/12, která ulehčí dopravě na východě Prahy. Průzkum potrvá devět měsíců a včetně zemních prací vyjde na zhruba 220 až 230 milionů korun. Novinářům to řekli ředitel ŘSD Radek Mátl a ředitel Archeologického ústavu AV Jan Mařík. Přeložka silnice I/12 je součástí výstavby úseku 511 Pražského okruhu mezi D1 a Běchovicemi.

"Archeologické průzkumy se provádějí na všech stavbách. Tady se nacházíme v území, které je docela zásadní z archeologického hlediska, to znamená, že to území není jednoduché, bude poměrně náročné jej celé prozkoumat a archeologických nálezů se očekává velké množství," uvedl Radek Mátl.

Odborníci prozkoumají více než 100 hektarů plochy. Dnes začali těžkou technikou odklízet ornici a poté začnou pracovat rukama. Při práci očekávají nálezy od mladší doby kamenné až po vrcholný středověk. "Stopy osídlení tady jsou poměrně intenzivní, zejména v místech, kde stavba přechází vodní toky," popsal Jan Mařík. Mezi nejčastější nálezy u podobných průzkumů patří úlomky keramiky, zbytky zvířecích kostí a další artefakty z bronzu nebo ze železa. "Můžeme se tady setkat i s hroby," doplnil archeolog.

Vykoupeno 75 procent pozemků

Silnice bude mít v každém směru dva jízdní pruhy a odvede tranzitní dopravu z Běchovic a Újezdu nad Lesy a ze středočeských Úval. Než začnou silničáři komunikaci stavět, tak musí kromě archeologického průzkumu vyřešit majetkoprávní vztahy a sehnat zbylá povolení od úřadů. ŘSD má vykoupeno asi 75 procent pozemků.

Silnice by měla být hotová podle plánu ŘSD na konci roku 2027. Zahájení stavby může ale oddálit případné odvolání některého z účastníků povolovacích řízení. "To by byla zásadní komplikace, ale věřím, že se podařilo získat územní rozhodnutí bez odvolání, tak věřím, že i další správní řízení proběhnou stejným způsobem," sdělil šéf silničářů.

Archeologické průzkumy probíhají i na dalších místech

Průzkum provádějí archeologové rovněž v trase Pražského okruhu od D1 do Běchovic. Tam objevili hroby z doby stěhování národů, bylanské kultury, z doby železné nebo z pozdní doby kamenné a doby bronzové. Rovněž nalezli pozůstatky z doby římské.

Silničáři už podali na magistrát žádost o stavební povolení přeložky silnice I/12 a rovněž o změnu územního rozhodnutí. Předpoklad vydání a nabytí právní moci je letos v prosinci. V listopadu pak začnou kácet takzvané mimolesní dřeviny, tedy zejména křoví a mladší náletové porosty. Část zeleně bude obnovena. Zároveň ŘSD vypsalo výběrové řízení na zhotovitele stavebních prací. Pro Pražský okruh, úsek 511, už mají silničáři platné stavební povolení a probíhá výběrové řízení na zhotovitele. Také tam se dělá archeologický průzkum.

autor: jmy | zdroje: Ředitelství silnic a dálnic s.p. , ČTK
Spustit audio