Skupina architektek z Unhoště by ráda obnovila okolí městského rybníka Bulhar

11. březen 2014

Rybník Bulhar je v Unhošti snad nejoblíbenějším cílem vycházek. Leží blízko náměstí. A přitom už vlastně za městem, dá se celý obejít a je hnízdištěm mnoha druhů ptáků. Topoly, které dlouhá desetiletí rybník obklopovaly, ale už nejsou v dobrém stavu a město je postupně kácí. Právě stav rybníka inspiroval skupinu místních architektek, které založily spolek na obnovu Bulharu.

Architektky loni uspořádaly v Unhošti diskusi o tom, jak si místní představují budoucí podobu rybníka. Zároveň začaly vyjednávat s městem, kterému rybník patří.

„Předpokládáme, že tady vznikne molo, aby se lidé dostali blíže k vodě.“

Architektky předběžně vyčíslily náklady na úpravu rybníka na téměř tři miliony korun. Takovou částku ale město nemá.

„A v rozpočtu našeho města to je moc peněz. My tam máme lavičky, máme v plánu je natřít a obnovit,“ sděluje starostka za ČSSD Lenka Mazuchová.

Kácet topoly naráz, nebo postupně?

Spolek tak chce shánět peníze pomocí sbírky i z různých dotací. Starostka je ale zatím opatrná. Nechce například nechat najednou vykácet zbývající topoly, které rybník obklopují. Aleje těchto vysokých stromů zdobily břeh rybníka desítky let.

Vzhledem k jejich stáří je ale potřeba stromy vykácet. Podle starostky to chce ale město udělat postupně:

Rybník Bulhar

„Není možné s ohledem na Unhošťské, kteří se tady narodili, takzvaně vymlátit všechno. Spousta z nich byla před 65-70 lety u toho, když jejich rodiče stromy sázeli, to nejde,“ vysvětluje starostka.

Podle architektek naopak hromadné vykácení umožní, aby za dvacet a více let vzrostlé stromy stejného stáří vytvořily úplnou alej.

Spolek Bulhar a vedení Unhoště teď budou hledat společný kompromis. Město by totiž mělo časem obnovenou zeleň i mobiliář u Bulharu udržovat.


Zvětšit mapu
Spustit audio