Šmigrustovka. Velikonoční polévka

Po pomlázce se tahle vyprošťovací polévka možná bude hodit
Recept pochází z Moravy. Název je odvozený od slova šmigrus, což je krajové označení pro velikonoční pomlázku.
- 300 g uzeného masa (krkovice, libový bůček, rolovaná plec)
- 2 nožičky pikantní paprikové klobásy
- 200 ml smetany ke šlehání
- cca 2 – 3 lžíce hladké mouky
- 4 vejce vařená natvrdo
- strouhaný křen, množství podle chuti
- pažitka nebo nať lahůdkové cibulky
- sůl
Uzené maso uvaříme v cca 1 – 1 ½ litru vody. Měkké vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kolečka, vložíme do vývaru a krátce povaříme, poté přidáme nakrájené maso a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Krátce povaříme, podle chuti dosolíme. Před podáváním vložíme do každého talíře rozpůlené vařené vejce, zasypene čerstvě nastrouhaným křenem a dozdobíme nakrájenou pažitkou či naťovou cibulkou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.