Smírčí kříž z 16. století našel na okraji Mladé Boleslavi spolupracovník tamního muzea. Podle archeologů jde o nečekaný poklad

Muzeum Mladoboleslavska má nový exponát, smírčí kříž z 16. století. Na začátku května ho našel v hustě zalesněné rokli v mladoboleslavské části Dalovice spolupracovník muzea Martin Dobeš. Archeologové mluví doslova o pokladu, protože v celém okresu jiný smírčí kříž není.

„Je to skutečně pozoruhodné, protože se o kříži nevědělo. Ani generace předchozích badatelů o něm nevěděly. Osobně se domnívám, že kříže vznikaly z našeho zdejšího relativně měkkého pojizerského pískovce, a že se proto do dnešních dnů nedochovaly,“ říká archeolog Mladoboleslavského muzea Filip Krásný a doplňuje vysvětlení, proč asi kříž vznikl.

„Zřejmě někdo někomu nějakým způsobem ublížil, připravil jej o život a rodina pozůstalého se u soudu toho domohla. Provinilec asi musel, kromě jiných trestů, na věčnou paměť a na smíření s pánem Bohem nechat na vlastní náklady vztyčit kamennou památku ve tvaru kříže.“

Na místě nálezu je nyní umístěna replika kříže. Vzácný originál už zůstane v muzeu. Tam bude hlavním tahákem připravované výstavy nazvané Na poslední cestě aneb zločin, trest a záhrobí v Muzeu Mladoboleslavska.

Jak se povedlo nálezci Martinu Dobešovi kříž objevit a kde přesně ho našel? Nejen to si můžete poslechnout v reportáži Radka Duchoně.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio