Špenátový koláč

Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.

Špenátový koláč budete mít hotový asi za hodinu a půl a určitě vám zachutná. Apetýt vám poradí, jak na to!

Na těsto budete potřebovat:

  • 320 g mouky
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce studené vody
  • špetku soli

Do náplně si nachystejte:

  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 250 gramů čerstvého špenátu
  • 50 gramů tvrdého sýra nebo parmezánu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Nejprve se vrhněte na těsto, ať má čas si odpočinout.
  2. Všechny ingredience dejte do mísy, smíchejte a vypracujte v hladké těsto.
  3. Přikryjte ho mikrotenovým sáčkem a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
  4. Předehřejte troubu asi na 180 °C.
  5. Špenát properte, spařte vroucí vodou a nechte okapat, listy pokrájejte.
  6. V misce vyšlehejte vajíčka, smetanu a mléko.
  7. Přidejte k nim najemno nastrouhaný tvrdý sýr podle chuti.
  8. Nezapomeňte směs osolit a opepřit.
  9. Jakmile je náplň připravená, vytáhněte těsto z chladničky a vyválejte ho.
  10. Vyložte jím koláčovou formu a naplňte špenátem.
  11. Vše nakonec přelijte řídkou smetanovou směsí.
  12. Dejte do trouby a pečte asi 45 minut.
  13. Až jsou okraje zlatavé a náplň ztuhne, koláč je hotový.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.