Spotřeba vitamínu C roste s věkem. Při jeho nedostatku vás potrápí klouby i suchá pokožka
Vitamín C posiluje imunitní systém, zlepšuje produkci kolagenu, zrychluje hojení ran a jako antioxidant chrání buňky před oxidativním stresem.
Mezi nejbohatší zdroje vitamínu C patří černý rybíz, kiwi, citrusové ovoce, ze zeleniny pak papriky, květák, brokolice a kapusta a dále třeba jahody nebo šípek. Jelikož na rozdíl od některých zvířat si člověk nedokáže vitamín C přirozeně vytvářet, je jediným jeho zdrojem strava.
Věděli jste, že spotřeba vitamínu C roste spolu s věkem? Vyšší spotřebu mají kuřáci, těhotné a kojící ženy. Určitě se hodí připomenout příznaky jeho nedostatku: pomalé hojení ran, suchá, vrásčitá pokožka, únava, slabá imunita, bolest kloubů, svalů, končetin a otoky.
Dopřejte si vitamín C
Je bojovníkem s nachlazením, zvyšuje obranyschopnost organismu a díky pravidelnému doplňování tohoto vitamínu máme šanci být odolnější vůči infekcím a nabrat dost energie. Vitamín C zajišťuje správnou krvetvorbu, je zodpovědný za tvorbu kolagenu, podporuje hojení ran, zvyšuje obranyschopnost organismu, imunitu, využitelnost železa a podporuje růst kostí, zubů a chrupavek a je to antioxidant.
Citrusové plody ale nejsou jedinou možností, jak zvýšit příjem vitamínu C. Spoustu ho obsahují také jahody, papriky, černý rybíz, rakytník, kapusta, brokolice, šípky nebo řeřicha.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka