Srolované karbenátky
Srolované karbenátky, to je název úterního receptu Apetýtu. Že netušíte o jaké jídlo se jedná?
Recept nám poslala posluchačka Marta z Předklášteří. Píše, že když tohle jídlo připraví, zapráší se po něm a rodina je spokojená. Vyzkoušejte a posuďte sami!
Co budete potřebovat?
- 500 g mletého masa
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g strouhaného sýru
- 1 vejce
- sůl, pepř
- olej
na těstíčko:
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 10 lžic hladké mouky
- sůl, pepř
Postup:
- Mleté maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, vajíčkem, solí a pepřem.
- Na pracovní desku rozprostřeme potravinářskou fólii a rozložíme placku (ve tvaru obdélníku) z mletého masa.
- Navrstvíme nastrouhaný sýr a pomocí fólie srolujeme.
- Stočenou roládu odložíme do mrazáku, aby se karbanátky lépe krájely.
- Zatímco roláda tuhne v mrazničce, připravíme si těstíčko – utřeme všechny potřebné suroviny do hladké hmoty.
- Roládu vyjmeme z mrazničky (asi po 2 hodinách) a nakrájíme na centimetrové plátky, které máčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
- Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
Související
-
Prejt z pohanky
V Apetýtu vybíráme další bezmasou pochoutku. Jednou z ingrediencí, kterou budeme potřebovat, je pohanka. Neobsahuje vůbec žádný lepek a naopak má v sobě spoustu živin.
-
Zapečený lilek s oříšky
Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek.
-
Hrachové placky
Vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová vás až do konce roku bude ve vysílání dopoledního Apetýtu jedenkrát týdně motivovat k pečení a vaření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.