Středočeška, která ovlivnila českou kuchyni na dlouhá desetiletí a recept na úžasný jednoduchý dort
Před 234 lety se 31. ledna ve Všeradicích narodila Magdalena Dobromila Rettigová, buditelka a spisovatelka, která se do historie zapsala knihou Domácí kuchařka. Podle jejích receptů vařily hospodyňky prvně v roce 1826 a některé podle ní vaří i v roce 2019, tedy více než 200 let.
Výročí paní Magdaleny jsme si dnes připomněli také ve vysílání Regionu. Ale co by to bylo za připomenutí bez receptu na nějakou dobrotu. Nebude to však ono známé: „Dej do toho půl kopy vajec“, protože jsme o recept na něco dobrého požádali moderátora Patrika Rozehnala. Patrik má rád sladké a tak se s námi podělil o recept na rychlý čokoládový dort, kterému říká: „nebe v hubě“.
Patrikův čokoládový dort pro přátele k odpolední kávě
Ingredience
300 g hořké čokolády
3 lžíce medu
100 ml smetany
550 g mascarpone
1 lžička mleté skořice
trochu kakaa
malinový nebo jiný ovocný přeliv
Postup
Čokoládu rozpustíme a smícháme s medem, skořicí, smetanou a mascarpone. Směs vyšleháme, dáme do dortové formy a necháme 24 hodin ztuhnout v lednici. Nakonec dort poprášíme kakaem. Podáváme s malinovým nebo jiným ovocným přelivem.
A pokud máte nějaký váš rodinný recept na něco sladkého, zašlete nám ho do soutěže a můžete vyhrát krásné ceny. Letošní ročník Pochoutkového roku je totiž na sladko.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.