Středočeský kraj bude příští rok hospodařit s 18 miliardami, opozice rozpočet kritizuje

9. prosinec 2014

Středočeský kraj vedený ČSSD a KSČM bude v roce 2015 hospodařit s nejvyšším rozpočtem od roku 2010. Počítá s příjmy i výdaji ve výši skoro 18 miliard korun. Částku schválilo krajské zastupitelstvo.

Na investice má jít z krajské kasy 350 milionů korun. Dalších 450 milionů má kraj vyčleněných na to, aby mohl doplatit projekty, na které získá evropské dotace. Kraj totiž v případě, že získá peníze z Evropské unie, musí vždycky přispět sám ještě nějakou částkou.

„Nejvíce se bude samozřejmě investovat v oblasti dopravy, tedy rekonstrukce silnic, mostů a podobně. Na druhém místě bych uvedl výstavbu domova seniorů v Uhlířských Janovicích a v Rakovníce,“ popisuje náměstek pro finance Jiří Peřina z ČSSD, do čeho konkrétně kraj chce investovat.

Kraj také plánuje dát velkou část rozpočtu do mladoboleslavské nemocnice nebo v případě úspěšného jednání hejtmana s ředitelem Českého rozhlasu bude moci od rozhlasu odkoupit zámek v Přerově nad Labem - za 20 miliónů korun.

Právě kvůli investicím krajská opozice - tedy STAN, TOP 09 a ODS - rozpočet kritizují. Občanští demokraté ho sice označují za nejlepší za posledních šest let, ale přidali by víc peněz hlavně na opravu silnic a mostů.

Udržovací a málo ambiciózní

STAN a TOP 09 pak označují rozpočet za udržovací a málo ambiciózní. Podle Věslava Michalika ze Starostů a nezávislých chce kraj investovat „žalostně málo peněz“.

„Nedělá nic pro to, aby svými investicemi podpořil konkurenceschopnost, především investicemi do infrastruktury, školství. Místo toho plánujeme, že uděláme muzeum Metoděje Vlacha, nakoupíme další zámek či podporujeme ztrátové nemocnice,“ říká.

Změny by se měly příští rok dotknout Fondu rozvoje měst a obcí (FROM), ze kterého starostové čerpají menší částky do svých rozpočtů na opravy a zvelebení obcí.

FROM byl určený pro menší obce, které nedosáhnou na peníze z Evropské unie. Příští rok bude ve fondu 200 milionů korun, tedy o 100 milionů víc než letos. A kraj navrhuje, aby o tyto peníze žádaly nejen města a obce do pěti tisíc, ale nově až do osmi tisíc obyvatel.

Spustit audio