Středočeským záchranářům v roce 2014 klesl počet výjezdů. Ošetřili 105 tisíc pacientů

26. leden 2015

Středočeským záchranářům loni zhruba po dvaceti letech nepatrně klesl počet výjezdů. Záchranka v kraji ošetřila 105 tisíc pacientů. Oproti předchozímu roku je to asi o tisíc méně.

Sanitky vyjely například ke dvěma tisícům infarktů, tři a půl tisíce z celkového počtu výjezdů bylo k cévním mozkovým příhodám. Dvacet tisíc ošetření pak tvoří různě vážné úrazy včetně pomoci u dopravních nehod.

Podle statistiky středočeská záchranka až v osmi případech z deseti vyjíždí k pacientům, kteří jejich pomoc nepotřebují. Ve většině případů by podle ředitele středočeské Zdravotnické záchranné služby Martina Houdka potíže pacientů vyřešil například praktický obvodní lékař nebo doktor na pohotovosti.

Najdou se i lidé, kteří záchrannou službu doslova zneužívají - třeba jako dopravu zdarma do nemocnice nebo způsob, jak předběhnout ostatní pacienty v čekárně na pohotovosti.

Středočeským záchranářům se také daří neustále zkracovat dojezdové časy k pacientům. Umožňují to i nové technologie sloužící dispečerům. Svou roli ale hrají také počítačové mapy, které mají posádky v sanitkách a daří se je pravidelně aktualizovat.

„Jsme na tom kromě velkých aglomerací, jako je Praha, nejlépe, protože máme nejhustší síť jak základen, tak výjezdových skupin. Dojezdové časy jsou v průměru okolo osmi minut,“ vysvětluje Martin Houdek.

Maximální dojezdový čas stanovený zákonem je pro záchranku dvacet minut.

autoři: Michal Trnka , Kateřina Havránková
Spustit audio