Středočeští hasiči stále častěji pomáhají záchranářům s transportem obézních pacientů

20. únor 2015

Velká hasičská auta s tisíci litry vody nevyjíždějí jen k požárům. Hasičské jednotky si povolávají i záchranáři, kteří potřebují pomoct s naložením obézních pacientů do sanitek. Počet těchto výjezdů ve středních Čechách i celé republice za poslední dobu prudce narostl.

Středočeští hasiči evidují za posledních několik let enormní nárůst výjezdů, při kterých pomáhají záchrance například se snášením obézních pacientů do sanitek. A podobně jsou na tom i ostatní kraje. Generální ředitelství hasičů chce o problému jednat s ministerstvem zdravotnictví a s asociací záchranných služeb. Mají stanovit podmínky, za kterých hasiči vyjedou, a za kterých si budou muset záchranáři s těžšími pacienty poradit sami.

Žádosti o pomoc s obézními pacienty dostávají středočeští hasiči i dvě denně. Na pomoc záchrance pak podle pravidel vyjíždí většinou celá jednotka, to znamená podle velitele kladenských hasičů Milana Strádala čtyři nebo pět mužů. A s sebou si v cisterně vezou třeba dva tisíce litrů vody. Mohlo by se totiž stát, že je operační středisko odvolá třeba k autonehodě. Pak musí centrála vyhodnotit, odkud povolá další jednotku a jestli nezavolat dobrovolným hasičům.

Vyjíždí se ale taky k lidem okolo sto, sto dvaceti kilo. „Mohou to být osoby různě zapadlé ve vaně nebo v místech, kam se k nim těžko dostává,“ dodává Strádal. Ředitel středočeské záchranky Martin Houdek zdůrazňuje, že zaměstnance nelze vybírat podle toho, kolik toho unesou. „Vzdělání a zdravotní stav – více po nich nemůžeme požadovat,“ vysvětluje ředitel Houdek.

Zároveň záchranáři vstřícnost hasičů oceňují. „Mám několik případů, kdy požadavek posádky zamítneme a ani to nepředáme hasičům, prostě si s tím musí sami poradit,“ dodává šéf krajského operačního střediska Patrik Merhaut.

Hasiči. Ilustrační foto.

Spolupráce kladenských hasičů a záchranářů funguje díky velmi dobrým vztahům. Generální ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky chce ale výjezdy k těžším pacientům řešit s ministerstvem zdravotnictví a se záchrannými službami. „Hasiči na celém světě s těmi extrémními případy rozhodně pomáhají, ale je třeba najít rozumnou hranici, kdy je to běžný pacient a kdy je to nad určitým váhovým limitem,“ říká ředitel odboru operačního řízení generálního ředitelství hasičů České republiky Luděk Prudil.

Ten připouští, že hasiči můžou kvůli těmto případům chybět jinde. „Zejména v případech, kdy k takovému pacientovi jedeme na velkou vzdálenost, to je 10 nebo 20 kilometrů,“ říká Prudil. Jednotka se sice podle jeho slov odtud dá odvolat, ale problém je v tom, že roste počet podobných zásahů i ve vzdálenějších lokalitách, kde nejsou hasičské jednotky.

V takových případech povolává operační středisko dobrovolné hasiče.

Spustit audio