Strouhané řezy
V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladký recept. Tentokrát by mohli zajásat ti, kteří mají rádi rychlou přípravu a tím pádem i rychlý výsledek.
Co potřebujete?
- 600 g jemného tvarohu
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 150 g medu
- 75 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 3 žloutky
- 3 bílky
- 2 lžíce holandského kakaa
- kůru z citrónu
- 1 prášek do pečiva
- špetku soli
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, kakao, cukr a kypřící prášek.
- Zamícháme a dále přidáme máslo, sůl a vejce.
- Zpracované těsto rozdělíme posléze na dva díly a dáme na hodinu do lednice.
- Mezitím smícháme tvaroh, med, žloutky a najemno nastrouhanou citronóvou kůru a nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
- Plech vyložíme pečicím papírem. Na dno nastrouháme jeden díl těsta, pak dáme tvarohovou náplň a nahoru opět nastrouháme zbylý kus těsta.
- Pečeme na 170 stupňů asi třičtvrtě hodiny.
Související
-
Šlehačková bublanina
Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!
-
Smažená sluníčka
Sladký recept potěší příznivce Apetýtu a možná i rodiče nebo prarodiče dětí, které ocenění tvořivou zábavu.
-
Domácí müsli tyčinky
Čtvrteční Apetýt bude sladký a zároveň vás naučí mlsat zdravě. Suroviny v tomto receptu můžete obměňovat dle libosti – přidáte pomerančovou kůru, případně skořici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.