Strouhaný kakaový koláč
V pátečním Apetýtu pro vás máme sladkou tečku za celým pracovním týdnem. Důležitou ingrediencí bude tentokrát kakao.
První zmínky o kakaovníku nebo kakaových bobech jsou spojovány s dávnými civilizacemi Olméků, Mayů, Aztéků či Toltéků. Jako první Evropan se pak s kakaovými boby na počátku 16. století setkal Kryštof Kolumbus. K čokoládě a kakau, jak je známe dnes, bylo ale i tehdy ještě pořád hodně daleko.
Budete potřebovat:
- 350 g polotučného tvarohu
- 180 g špaldové mouky hladké
- 80 g tekutého kokosového oleje
- 80 g medu
- 50 ml polotučného mléka
- 4 žloutky
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžíci vanilkového extraktu
Postup:
- Pekáč vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme asi na 190 stupňů.
- V míse pak smícháme mouku, půlku medu (40 g), mléko, 2 žloutky, olej a kakao.
- Uhněteme těsto.
- Obalíme ho fólií a vložíme na 10 minut do mrazáku.
- Mezitím si připravíme náplň – smícháme tvaroh, zbylé 2 žloutky a zbylý med (40 g) a také vanilkový extrakt.
- Zmražené těsto rozdělíme posléze na dvě půlky.
- První půlku nastrouháme na dno pekáče a přitlačíme rovnoměrně rukou.
- Následně nalijeme náplň a nahoru opět nastrouháme druhou půlku těsta.
- Pečeme asi 25 minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.