Tetín na Jičínsku je obec s velkým srdcem. Baladická místa v okolí inspirovala Karla Jaromíra Erbena

22. říjen 2024

Obec Tetín u Lázní Bělohradu v Královéhradeckém kraji je malebná vesnička s půvabnou podkrkonošskou krajinou v okolí. Z aleje Na Kamenci, která vede k vyhlídce s velkým dřevěným srdcem v podobě fotorámu, se můžete napojit třeba na stezku Karla Jaromíra Erbena. Pozveme vás tedy dnes i na místa, která známého básníka inspirovala při psaní sbírky balad Kytice.

Obec Tetín leží v Podkrkonoší, kousek od míst, kde se narodili Karel Jaromír Erben a Karel Václav Rais. Tedy mezi Lázněmi Bělohrad a Miletínem. Má tři části: Tetín náves, osadu Vlkanov a malou vesničku Vidoň.

V místech, kde je dnes Tetín, stával kdysi dvůr, který patřil k tvrzi Miletínek. Dvůr dostal později jméno Tetín a první písemná zmínka o něm pochází z roku 1412. O Tetínu jako o vsi se poprvé psalo až v roce 1629, kdy vévoda Albrecht z Valdštejna postoupil tetínský dvůr s ovčínem a vsí Kateřině z Valdštejna.

Nejstarší částí obce je malá ves Vidoň na východní straně Tetína, kterou protéká řeka Bystřice. Vypravit se tam můžete za zajímavým pískovcovým útvarem Hrubá skála, ojedinělou, přibližně 15 metrů vysokou věží tyčící se nad Bystřicí. Dostala přívlastek Indiánova, protože profil skály z jedné strany připomíná tvář indiána.

V Tetíně pak narazíte na dvě kulturní památky. Sochu svatého Venancia v osadě Vlkanov a sochu svatého Donáta na tetínské návsi. Jejich autory jsou žáci Matyáše Brauna.

Vlkanov byl založen majitelem miletínského panství baronem Josefem Sosnovcem roku 1768. Podle zápisů v kronikách, rozhodnutím Marie Terezie „musela být každá vesnice vybavena zvonicí za účelem oznámení obyvatelům obce v případech obecného ohrožení a zároveň jako časoměrný prostředek (vyzvánění klekání, popřípadě času oběda).“

Zvonička ve Vlkanově

Pokud se budete chtít projít mezi rázovitými vlkanovskými roubenkami, zvoničku určitě nepřehlédnete a její hlas nepřeslechnete. Je to sice už novodobé dílo z roku 2014, ale o to víc ceněné, protože jej na Vlkanov na vlastní náklady vrátili místní nebo s místem spříznění lidé.

Velké srdce Na Kamenci není kamenné

Alejí Na Kamenci se z Vlkanova, ale i z Tetína dostanete na vyhlídku s velkým dřevěným srdcem, které slouží jako fotorám, kde je i houpačka a další odpočinkový mobiliář. Pohledy do půvabné krajiny a na bájnou horu Zvičinu umocňuje možnost pokračovat dál po Naučné stezce Karla Jaromíra Erbena.

Tady se na ni můžete napojit a kolem rybníků Nadýmák a Hluboký doputovat ke kostelíku svatého Petra a Pavla na Byšičkách a pak dál do Miletína, kde u rodného domku spisovatele končí pětikilometrový a desetikilometrový okruh. Cestou pochopíte, co autora baladické sbírky Kytice ve zdejším regionu tak inspirovalo.

Kostelík sv. Petra a Pavla na Byšičkách

V Tetíně se nemusíte bát, že byste hladověli. Ke spokojenosti místních i turistů tu slouží funkční hospoda Dupačka, kde vám nabídnou domácí jídla. Když si ale s sebou přinesete vlastní suroviny, můžete po celý rok využít další zdejší odpočinkové místo s altánem a s grily, a to v lokalitě Koleje na okraji Tetína. To je přístupné všem, kteří v dobrém přicházejí. Neschází tu ani zásoba dřeva.

Spustit audio