Tisícovka drůbeže a ptáků z Lázní Toušeň musí být utracena. Kvůli ptačí chřipce

8. leden 2017

Veterináři a hasiči dorazí v pondělí ráno do Lázní Toušeň s nepříjemnou povinností - utratit tisícovku zvířat. Právě do tohoto chovu totiž patřila husa, která uhynula na virus ptačí chřipky. Ohnisko nákazy objevili veterináři v sobotu odpoledne.

Kachny, husy, papoušky, pávy, holuby i pštrosy chtějí veterináři utratit během pondělí. Do městyse kvůli tomu přijede asi dvacet lidí. Utracená zvířata odveze specializovaná firma do kafilérie.

I když husa byla nakažena virem H5N8, u kterého dosud nebyl zaznamenán případ přenosu na člověka, musí se podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda vybít celé ohnisko nákazy. „Poté se vymezí tří a desetikilometrové pásmo, budou se dohledávat kontaktní hospodářství a v případě, že to bude nutné, tak se rozsah utrácení rozšíří i na další chovy,″ řekl.

Místní obyvatelé o výskytu ptačí chřipky v městečku vědí, ale zůstávají v klidu a čekají, jak se bude situace vyvíjet. O svá zvířata ale pochopitelně nechtějí přijít.

Zvířata v areálu, kde se potrvrdil výskyt ptačí chřipky.

Vedoucí chovu Karel Křítek je přesvědčený, že nemoc na zvířata přenesly divoké kachny, které se vyskytují na blízkém jezeře a řece. Areál je mimo obydlenou část městyse a skládá se ze dvou stanovišť a jsou jen kousek od sebe.

Krajská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO je přesvědčena, že se ptačí chřipka projeví i na dalších místech středních Čech.

Veterinární správa vyzývá chovatele, aby nenechávaly svá zvířata volně pobíhat a podezřelé úhyny hlásili. Obyvatelé kraje by při procházkách měli mít své psy i děti pod dohledem.

Areál, kde se objevila ptačí chřipka, je nachází v lese mimo obydlenou část.
autoři: Michal Trnka , Kateřina Havránková
Spustit audio