Třinecké dřevěnky v lokalitě na Borku jsou pozůstatkem unikátní dělnické kolonie

6. říjen 2024

Dělnická kolonie, kterou tvoří výhradně roubená stavení, je zajímavým českým unikátem. Nachází se v Třinci v lokalitě zvané Borek nedaleko tamních železáren. Z dvaceti domků postavených v 19. století se do dnešních dnů dochovaly jenom dva. Nedávno se je ale podařilo zrenovovat a udělat z nich malý skanzen. Návštěvníci si tak mohou udělat představu, jak žili dělníci, kteří do železáren přicházeli za prací.

Třinecké železárny byly založeny v roce 1839. Ve druhé polovině 19. století nastal velký rozmach průmyslu, a tak nejen železárny potřebovaly další dělníky, kterých se už místně nedostávalo. Začaly proto stavět dělnické kolonie. Oproti jiným, které se v té době budovaly, byla kolonie na Borku jako jediná tvořena dřevěnými domy, což ji řadí k nejpozoruhodnějším lokalitám dělnického bydlení v Česku. Upozorňují návštěvníky zdejší průvodkyně Karin Sikorová a Marta Opálková. Většinou se totiž stavěly kolonie zděné.

Zrekonstruované dřevěnky na Borku staré skoro 150 let jsou nyní zapsány na seznamu kulturních památek. V každé dřevěnce byly čtyři byty, na tehdejší dobu šlo prý o příjemné bydlení, protože každá rodina měla svoje soukromí. Každý z bytů teď reprezentuje jiné časové období v průběhu 20. století.

V roubenkách je k vidění původní vybavení, například kachlová kamna. A spousta drobných věcí denní potřeby, jako třeba malá bandaska, které se říkalo baňka. Dělníci si v ní nosili do železáren polévku nebo kaši a proto se jim běžně říkalo Baňkoři. Návštěvníci se na prohlídce dozvědí spoustu zajímavých detailů o životě zdejších, mnohdy hodně početných rodin. V jedné bytové jednotce, která má jen něco přes 30 čtverečních metrů, prý bydlelo i čtrnáct lidí. Dva rodiče a dvanáct dětí.

V každé dřevěnce byly čtyři byty. Na tehdejší dobu šlo o příjemné bydlení, protože každá rodina měla svoje soukromí

K bytům patřila i zahrádka pro pěstování zeleniny a brambor, nájemníci měli k dispozici i „šopky“ určené k chovu drobných zvířat. Samotné chalupy byly dříve natřeny vápnem na bílo, aby se v nich nemnožili červotoči.

Po stopách dřeva, železa a lidí

Dřevěnky na Borku jsou součástí tematické stezky procházející Českem a Polskem, která se jmenuje Po stopách dřeva, železa a lidí. Trasa má osm zastavení na české a osm na polské straně. Měří 85 kilometrů a vede z Třince až do polské Visly.

Dřevěnky na Borku jsou součástí česko-polské naučné stezky Po stopách dřeva, železa a lidí

Kromě dřevěnek na Borku jsou součástí stezky také Muzeum Třineckých železáren a města Třince, vápenné pece ve Vendryni, dřevěnka a dřevěný kostel v Nýdku, muzeum v Dolní Lomné, dřevěnka v Mostech u Jablunkova, opevnění Šance v Mostech u Jablunkova a Muzeum Trojmezí v Jablunkově. Na polské straně pak například Beskydské muzeum ve Visle či lovecký zámeček Habsburků tamtéž.

Spustit audio