Tyhle tipy se vám při pečení masa budou hodit! Nechte se inspirovat Babskými radami

11. září 2023

Jak ozvláštnit pečení vepřového? Povrch lehce potřete skořicí a během pečení přelévejte tmavým pivem, vznikne chutná křupavá kůrka.

Upečené maso vždy krájíme až 10 minut po vyjmutí z trouby, aby z něj nevytekla šťáva.

Pokud pečete sekanou, potřete ji na posledních 15 minut kečupem, vznikne chutná kůrčička.

Tipy na dokonalé smažené řízky:

  • Do rozehřátého oleje vždy vkládejte silnější kolečka syrové brambory, olej se nebude přepalovat.
  • Aby z řízků napadala strouhanka, nenechávejte je dlouho předem obalené v lednici a při samotném smažení je přikryjte pokličkou.
  • Pokud do vajíčka na obalování přidáte bílý jogurt (v množství na 1 vejce 1 lžičku jogurtu), strouhanka bude na mase perfektně držet. 
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.