V Bystřici u Benešova spustili nově poptávkovou dopravu. Trasy plánuje umělá inteligence

21. říjen 2024 14:00

Obyvatelé 26 místních částí Bystřice u Benešova mohou nově využívat poptávkovou dopravu. Stačí použít aplikaci nebo se domluvit přes informační centrum města, kdy a kam se potřebují dostat.

Bystřice u Benešova propojila místní části s městem poptávkovou dopravou. Veřejnosti představila tuto novinku na veřejném setkání. Město pořídilo dva mikrobusy a podle poptávky kdy a kam chtějí lidé jet, bude umělá inteligence plánovat trasy. Cena je zatím 20 korun za jízdu.

Představení poptávkové dopravy v Bystřici u Benešova

„Řeknu základní myšlenku. Zadáte poptávku na jízdu, potřebujete se dostat z bodu A do bodu B. A ta aplikace vám řekne: ,mám volnou kapacitu v mikrobusu, když se dostavíš na virtuální autobusovou zastávku na náves pod stromem, tak tě tam vyzvedne mikrobus',“ představuje starosta Bystřice Michal Hodík z ODS nový druh dopravy.

Podle Dominika Janíka z firmy, která poptávkový systém Bystřici dodala, je aplikace jednoduchá. „Já si třeba vyberu, že chci vyzvednout tady, zadám si nějaký cíl a chci jet teď hned. Nabídku potvrzuji a dostávám ji. Vozidlo tu někde je, a tak mě vyzvedne. A na mapě vidím, kam musím na zastávku dojít,“ popisuje Janík, jak aplikace funguje.

V čem je podle něj největší přínos nové služby? „Je to pro cestující velmi komfortní, vyzvedne je to velmi rychle. Zároveň je to pro město udržitelný systém, který je schopno financovat za rozumné peníze a může provozovat samostatně,“ dodává Dominik Janík.

Co na novou službu říkají místní obyvatelé, kteří už ji využili? Nejen to uslyšíte v reportáži Věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , jmy
Spustit audio