V čem jsou jablka dobrá pro náš jídelníček

11. červenec 2013

Největší audioportál na českém internetu

MUDr. Kateřina Cajthamlová | Foto: Český rozhlas Region

Vše o jablkách. Dozvěděli jste se, že na celém světe existuje okolo 35 tisíc odrůd jablek, kolik existuje druhů jablek u nás a jak často je máme jíst. Dále jsme se zaměřili na to, proč máme jablka jíst raději dopoledne nebo proč je po jablku hlad

Dozvěděli jste se vše o jablkách. Na celém světe existuje okolo 35 tisíc odrůd jablek. Zamměřili jsme se na to, kolik existuje druhů jablek u nás, jak často je máme jíst, proč máme jablka jíst raději dopoledne nebo proč je po jablku hlad.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Farmářské léto pokračuje i v seriálu Hubněte zdravě a s farmáři si užijeme tedy odpoledne a s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a s jablky.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Kateřinou Cajthamlovou, tak. Já se na ta jablka dneska moc těším, protože jablíčka to je něco, co znám z mládí, taková ta letní zelená, na ty jsme chodili, ty jsme trhali všude možně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Vy máte ráda kyselá jablka?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já mám nejraději kyselá jablka.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já mám raději ta podzimní, trochu šťavnatá, někdo říká i moučnatá, to zase až ne tolik, ale trochu můžu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak ty vysloveně nesnáším. Já si pamatuju jak jsme tady při jednom z našich dílů si povídali o tom, jak vypadá Red, Delicious a Golden Delicious, já jsem pak na to koukala v obchodě a klidně Golden Delicious je i trochu zelená jablko. Takže já prostě mám ta nedozrálá jablíčka strašně ráda.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, předně musíme říct, že patří vlastně mezi nejstarší ovoce z hlediska užívání u lidí, prý už snad v době kamenné lidé jedli jablka. Do dnes není také s jistotou jasné, odkud to skvělé ovoce přišlo nebo vlastně pochází, možná ze svahů Kavkazu, Íránu nebo Turkmenistánu a šířilo se už 2 tisíce let před naším letopočtem přes malou Asii do Středomoří a svou vítěznou pouť v Evropě završilo v Řecku. Odtud se začalo šířit dál, tedy i k nám do Čech. Dokázala byste si tipnout kolik odrůd dnes jablek je?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych řekla, mám tady napsáno, nebudu to předstírat v Česku máme 60 odrůd údajně, takové ty nejslavnější to je Matčino, to se mi moc a moc líbí, z toho dokonce se dělá určitý bio džus a je to opravdu bio džus, báječná věc. No, a další je Croncelské, to jsou takové naše asi ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Bláhovo-oranžové.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bláhovo-oranžové, mě se moc líbí tyhle ty všechny názvy. Je mi velmi líto, že ne všechna tato jablíčka můžeme vidět u nás v supermarketech. Ta dovozová, co nejčastěji vidíme, je právě ten Golden Delicious a Granny smith, to je to zelené jablíčko.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, kdyby byl obchod jenom na jablka, možná, že by ani plocha největšího supermarketu nestačila, protože na světě prý existuje 35 tisíc odrůd jablek.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Věřím.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
V čem jsou jablka dobrá pro náš jídelníček?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No, tak já bych nejdřív řekla, že jablíčka si velice oblíbili už námořníci, kteří je vozili v čerstvém stavu spolu se zelím kvůli vitaminu C jako vlastně prevenci padání zubů a dalších komplikací, které tedy nedostatek vitaminu C na dlouhých cestách vede. V Americe byla to první zasazená plodina, kterou osadníci přivezli. Takže je vidět, že opravdu jablíčka jsou tradičně velmi, velmi ceněna. Co se týče pozitivního zdravotního efektu, tak tady ten výčet chorob, pří kterých jablíčka mohou pomáhat, je opravdu velmi dlouhý. Většina těch chorob je choroba trávicího traktu. Takže uceliakie, to znamená u té nesnášenlivosti lepku je to jedna z potravin, která je naprosto bez rizika, takže se může jíst dobré množství. U kolitíd, u zánětu střev, u Crohnovy choroby, u divertiklů, to jsou takové ty výchlipky střeva, tam v obou případech pomáhá i sušené jablíčko i čerstvé jablíčko. U zánětů střev je to často jediná potravina z těch ovocných, která se dobře snáší. U dráždivého trakčníku, tam je velmi důležitá rozpustní vláknina, tam je potřeba jablíčka loupat, ale různé takové ty strouhané směsi, jablíčko třeba s trochou mrkve velmi pozitivní efekt. U výživy batolat od 5 měsíce po odstavení už se může podávat různé jablečné pyré. 6 - 9 měsíc klidně už 2 porce za den nějakého ovoce, tam jablíčko bývá velmi oblíbené i na takové to kousání, na zpevňování vlastně dásniček. U vředové choroby je velmi pozitivní, proti nádorovým onemocněním střeva působí hlavně celulóza nestravitelná součást vlastně vlákniny ve slupce jablíčka i ta rozpustná součást vlákniny, pektin v dužině. No, a snižuje hladinu cholesterolu v krvi tím, že jablíčko vlastně obsahuje velké množství vlákniny, tak ať už jako malý předkrm nebo jako zákusek po jídle, ta sladká tečka zásadně lze doporučit.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jablečné odpoledne díky Farmářskému létu právě proto, protože tento týden s farmářem, vlastně ochutnáváme jablka a jeho mošty, tak si o jablkách povídáme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a i s vámi posluchači. Také se říká, že jablko vzbuzuje hlad, co je na tom pravdy, nebo když si ho sníme, že ho moc ho nezaženem, naopak přijde brzo zase?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě po ovoci i po zelenině může být velmi brzy hlad, a to proto, že vlastně to množství živin, které jablíčko obsahuje, je hlavně teda na straně sacharidů, což je živina, která poměrně rychle odchází z krve a dochází k tomu, že vlastně ta glykémie teda stoupne klesne, ale neudrží si pocit nasycení. Pocit nasycení udržuje delší dobu po tucích a po bílkovinách, nic z toho jablíčka neobsahují. Čili je to pravda, zhruba za hodinu po konzumaci jablek může dojít k pocitu hladu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Máme jablka loupat nebo ne? Vy jste naznačovala některé nemoci, kde je to vhodnější, ale obecně máme se té slupky zbavit, anebo naopak ne?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tady hodně záleží na tom, odkud ta jablíčka jsou a zda víme nebo nevíme čím byla ta slupka ošetřená. Obecně se doporučuje slupku omývat určitě mýdlem a vlastně osušovat, leštit jablíčka, to se dělalo vždycky. Pokud si nejsme jisti, je lepší tu slupku oloupat. Stejně tak loupat slupka by se měla starším lidem a malým dětem, protože tam je opravdu velké množství té nerozpustné celulózy, která může dráždit střevo. Takže určitě záleží na strávníkovi, zda budeme nebi nebudeme loupat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
My se bavíme o hubnutí, o zdravém životním stylu, o jídelníčku, jablka se dají různě upravovat, třeba i tepelně nebo následně dál, přidávat do jídel, být součástí něčeho, mohou z toho být ty mošty, džemy. Tak co z toho je třeba vhodnější úpravou, co si dopřát jen výjimečně?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak já bych řekla, že co se moštů a kvalitních džemů z jablek týče, tak tady to omezení pro dietáře bude jenom z hlediska množství cukru přidaného a u těch moštů, tam je nutno si uvědomit, že ten mošt je vlastně ta šťáva z jablíček, která obsahuje sice fruktózu, ale přece jenom glukózu také nějakou. Takže zvyšuje zátěž jednoduchými cukry. Samozřejmě to platí i o tedy potom negativním efektu třeba na kazivost zubů. Čili u těch moštů zásadně ředit vodou, alespoň 1:4 a počítat s tím, že tam je opravdu nadbytečný cukr, že bychom nikdy tolik jablíček, kolik toho moštu vypijeme, najednou nesnědli.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
1:4 ve prospěch koho?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Vody, vody, to znamená 1 díl moštu 4 díly vody a počítat s tím, že je to vlastně takový ředěný sirup, takže je to opravdu hodně sladké. Samozřejmě existují odrůdy, které jsou sladší, odrůdy, které jsou kyselejší, ale každopádně prostě nikdy nesníme tolik jablek, kolik cukru vlastně v tom moštu z těch jablek budeme mít. No, co se marmelád týče, tak tady vlastně jablíčka se přidávají i do různých jiných marmelád, a to právě proto, že, mají velké množství té rozpustné vlákniny pektinu v dužině, která hodně pomáhá tomu želírování. Jablíčka se dají samozřejmě péci, dají se i sušit. Dřív bylo tradičním způsobem sušením kolečka na šňůře. V dnešní době už se to dělá tak, že se nejprve ta jablíčka vlastně po rozkrájení síří, aby nežloutla a potom se suší buď na slunci nebo na nějakém zdroji tepla. To síření je prevencí toho hnědnutí. Tady zase u těch sušených jablíček je důležité počítat s tím, že se tam až 6x zkoncentrují vlastně sacharidy proti tomu plodu, který je čerstvý. Co se týče sportovců, tak u nich sušená jablíčka jsou opravdu velmi oblíbená, protože dodají poměrně rychle bez velké zátěže trávicího traktu právě sacharidy. Jinak u těch sušených jablíček tam už nepočítejme s obsahem C vitaminu a naopak tam trošku stoupá draslík.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na Regionu v tomto týdnu Farmářském týdnu mluvíme o ovoci, které bylo každoročně obětováno i Bakchovi Bohu rozkoše, mluvíme o jablkách s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Mluvili jsme o tom, jak je zpracovávat, jak na nás působí jablka. Co kompoty třeba, ty jsme nezmínili?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jablečný kompot je velice oblíbený právě proto, že se nemusí příliš sladit. Tady je veliká výhoda, že pokud vlastně jablíčka nakrájíme, dáme často se přidává hřebíček, který vlastně dodává zvýrazňuje chuť jablíčka a zalijeme jenom horkou vodou bez většího množství cukru, tak se na krátkou dobu to jablíčko krásně konzervuje. Takže určitě jablečné kompoty velice pozitivní vliv.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Ale asi jenom to jablko, ne ten nálev?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím, že určitě, pokud ten nálev nesladíme, tak ho nemusíme. Ale právě pro děti je tahle ta forma lepší, protože to jablíčko se jednak do toho nálevu musí oloupat, takže je lépe stravitelné a vlastně v té podobě toho převařeného trošku jablíčka je i lépe stravitelné. Takže pro nemocné, pro lidi, kteří mají nějakou akutní formu střevních zánětů určitě kompoty s jablíčky budou pozitivně fungovat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Často slýchám u lidí, kteří hubnou nebo chtějí hubnout, že ovoce by se mělo jít dopoledne, platí to u ovoce nebo u jablek?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Konkrétně jablíčko se může dokonce jíst jako druhá večeře, vždycky bych ho dávala s kouskem sýra. Je to proto, mluvila jsem o tom hned na začátku, aby se vlastně přibrzdil vstup glukózy do krve, aby se zvýšil glykemický index a můžu vám říct, že kombinace kvalitního nízkotučného sýra s jablíčkem je vynikající. V podstatě i u ochutnávek sýrů nebo ochutnávek vína se podávají jablíčka se sýry a často i s ořechy.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Teď už začínám chápat třeba to podávání tvrdého sýra s jakýmsi jablečným pyré nebo džemem takovou horkou ...

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Určitě, to používá, kombinace těchto dvojích chutí je výborná. Jablíčko se používá i jako takové rychlé čištění zubů a v kombinaci se sýrem je to báječná kombinace, protože očištění tím kousáním do dužiny a potom zneutralizování kyselin a cukrů tím sýrem a máme krásnou kombinaci. Samozřejmě to neznamená nečistit si zuby, ale během dne, například po obědě, když zrovna nemáme s sebou kartáček a pastu, tak tahle ta kombinace může dobře zafungovat. Jinak samozřejmě není nutno se bát ovoce v průběhu celého dne, ale není dobré to s ovocem přehánět. Je to tak, že zhruba na každých 10 kilogramů hmotnosti bychom měli sníst 100 gramů vlákninové stravy, čili ovoce a zeleniny a z toho ovoce by měla být třetina.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová, užijte si samozřejmě i jablek s farmáři, které vám nabízíme už dnes odpoledne nebo ještě třeba zítra. No, a těšíme se zase příště.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Na shledanou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Mějte se hezky.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.