V Dobříši začal fungovat první fixpoint. Jedná se o schránku, do které mohou lidé odhazovat použité injekční stříkačky

17. červenec 2024 17:00

Lidé v Dobříši můžou použité injekční jehly odevzdávat do uzamčeného boxu za poliklinikou. Jedná se o první takzvaný fixpoint v Dobříši. Sloužit bude nejen drogově závislým, ale taky lidem, kteří si aplikují inzulin nebo léky na ředění krve.

Místo pro malý kovový box vybrali zastupitelé Dobříše společně s neziskovou organizací Magdaléna, která pomáhá lidem se závislostmi na Příbramsku a Benešovsku. Jedná se o to, že místo není úplně frekventované, a zároveň je i mezi dvěma lékárnami.

Klíčky od schránky s malým kulatým otvorem dnes převzala organizace Magdalena

Fixpoint, tedy ta schránka na použité jehly, totiž nemá sloužit jen lidem, kteří jsou závislí na nějakých návykových látkách, ale třeba i pacientům s různým onemocněním. Místní lékárny totiž použité stříkačky nepřijímají a lidé tak musí jezdit s jehlami třeba do Mníšku pod Brdy a Hořovic. Službu tak mohou využít například diabetici nebo lidé, kteří si aplikují léky na ředění krve. A odkládat se tam můžou také tetovací jehly.

Jak služba funguje

Klíčky od schránky s malým kulatým otvorem převzala organizace Magdaléna. Její terenní pracovníci budou materiál vyvážet a likvidovat jednou týdně v úterý. Nikdo jiný se do boxu nedostane, je totiž kvůli bezpečnosti uzamčený.

Tam ale práce Magdalény nekončí, na fixpointu je také číslo na jejich pracovníky a lidé, kteří by chtěli a potřebovali se závislostí pomoci, se na ně mohou obracet. Box má vlastně fungovat i jako prevence, aby lidé věděli, že existuje organizace, která se zabývá léčbou závislosti.

Ve Středočeském kraji by podle Jiřího Zatřepálka, odborného ředitele služeb snižování rizik společnosti Magdaléna, měly do konce roku začít fungovat fixpointy ještě ve Vlašimi a Voticích.

autoři: Natalie Máchová , jmy
Spustit audio