V Semaforu jsem zažil úžasnou noblesu, vzpomíná na své začátky herec Bronislav Kotiš

Bronislav Kotiš exceloval v Jesus Christ Superstar i v dalších populárních muzikálech. Za roli Horáce alias Hogo Foga v Limonádovém Joeovi se dostal do širší nominace na Cenu Thálie. Objevil se mnohokrát i na televizních obrazovkách a několikrát na plátnech kin. Po studiu hudebně-dramatického oboru na Státní konzervatoři Praha však na začátku 90. let nejdříve zamířil do slavného Semaforu.

„Byl jsem v Semaforu na konkurzu, který tehdy vedl Jiří Datel Novotný, a dělali jsme tam představení Pět strun a poslední štace. Potom jsem tam účinkoval i v Kytici a několika dalších hrách,“ vypočítává Bronislav Kotiš. V Semaforu se však neformovala jen jeho herecká technika.

Zaskočil ho fakt, že šéf divadla Jiří Suchý bral jako rovnocenné partnery i mladé herce. „Jako student jsem byl zvyklý na určité chování lidí kolem, třeba režisérů. Úplně mi spadla brada. Byl jsem nýmand ze školy a Jiří Suchý se se mnou vážně bavil o rolích. Říkal jsem si, že takto noblesně bych se chtěl v divadle chovat,“ vzpomíná Bronislav Kotiš.

Sám se přitom potkává s kolegy nejen jako herec, ale i jako režisér. Poprvé si tuto práci vyzkoušel v divadle v Ústí nad Labem, kde měl do hereckých rolí usměrnit operní pěvce. A zaskočilo ho, že lidé z opery mají z jeviště úplně jiné návyky než činoherci. „Já jsem někomu řekl, kam má jít a kde má pronést svou repliku. Jenže operní pěvci mají obvykle narežírovány a napočítány i kroky. Nakonec jsem tomu tak podlehl, že se ze mě stal puntičkář a bazíroval jsem na každém detailu.“

Bronislav Kotiš se objevil i v několika televizních seriálech - Zdivočelá země, Přítelkyně z domu smutku nebo O zvířatech a lidech. „V seriálech jsem hrál vždycky čurdy. Hodně lidí mi ale dodnes připomíná roličku v seriálu Vyprávěj. Tam jsem hrál Čechošvýcara Malinu a v jedné etudě jsem vysvětloval lidem, že by se měli vonět. A od té doby se sám víc voním,“ prozradil s hlasitým smíchem Bronislav Kotiš.

Proč na roli filmového hejkala nepotřeboval Bronislav Kotiš paruku? Proč musí vzít občas do ruky krumpáč? A proč mu účinkování v muzikálu Jesus Christ Superstar připomínalo práci v Kolbence? Nejen to se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Bronislav Kotiš a Pavel Vítek
autoři: Pavel Vítek , hon
Spustit audio