V Táboře můžete zblízka poznat husitského vojevůdce Jana Žižku. Od jeho smrti uplynulo 600 let

6. říjen 2024

Jan Žižka 600 let. Pod tímto názvem připravilo Husitské muzeum v jihočeském Táboře rozsáhlou výstavu. K vidění je v budově bývalé radnice na hlavním náměstí, které mimochodem rovněž nese vojevůdcovo jméno. Výstava ke kulatému výročí Žižkovy smrti potěší úplně všechny. Od fajnšmekrů, které zajímá historie do nejmenších detailů, přes návštěvníky, kteří si chtějí osvěžit školní znalosti z dějepisu, až po ty, kteří preferují zábavu a rádi si hrají.

Úvodní krátký animovaný film, předměty ze sbírek Husitského muzea, repliky zbraní, modely, komiksy, hry. To všechno nabízí výstava k šestistému výročí úmrtí vojevůdce Jana Žižky z Trocnova.

„Chtěli jsme vysvětlit všem zájemcům o dějiny a osobnost Jana Žižky okolnosti jeho života, souřadnice jeho doby, a to jak dětem, tak dospělým,“ přibližuje historik a jeden ze spoluautorů expozice Zdeněk Vybíral její koncept. Výstava obnáší především velké množství kreseb a kresebných rekonstrukcí. Právě na autorské ilustrační kresbě je celá výstava založená, což jí dodává neotřelý ráz i kouzlo autentičnosti.

Nechybí ale ani originální předměty spjaté s Janem Žižkou. „Máme tu například nálezy z bitevního pole u Sudoměře,“ ukazuje historik na jednu vitrínu v části věnované první velké bitvě husitských válek.

V expozici nechybí ani zbrojnoši

Návštěvníci si v moderně pojaté expozici mohou projít celý Žižkův život. Od dětství na jihočeském venkově, přes lapkovskou epizodu, pobyt na královském dvoře až po všechny jeho bitvy a válečné výpravy, včetně posledního tažení k Přibyslavi, během něhož zemřel.

Na muzejní výstavu navazuje i její knižní podoba. „I na ní mají velkou zásluhu ilustrátoři Michaela Sterzová a Václav Kotva, kteří studují na plzeňské Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara,“ zmiňuje Zdeněk Vybíral dvojici výtvarníků, která dala jak expozici, tak následné publikaci s vtipným podtitulem Z Trocnova do velkých dějin, nezaměnitelnou vizuální podobu.

Výstava má také interaktivní prvky

Výstavu Husitského muzea v Táboře s názvem Jan Žižka 600 let lze navštívit až do 11. května 2025. Aktuální informace pro návštěvníky, včetně otevírací doby, najdete na webových stránkách https://www.husitskemuzeum.cz.

autor: Filip Černý
Spustit audio