V zaniklé obci Königsmühle v Krušných horách můžete nahlédnout do stavení poslední obyvatelky

23. říjen 2024

Dnes již zaniklá obec Königsmühle, neboli Králův mlýn se nachází u města Loučná pod Klínovcem v Krušných horách. Z jedné strany ji obklopují rozsáhlé louky a z druhé zase tajuplné lesy. Celým údolím navíc protéká Černý potok s křišťálově čistou vodou, na kterém kdysi stával mlýn, jenž dal místu jméno.

Nevede tam silnice ani žárná turistická trasa. Údolí Černého potoka je přístupné pouze pěšky. Z bývalé sudetské osady Königsmühle zbyly do dnešních dnů jen ruiny jednotlivých stavení, které zde žijí v symbióze s krásnou okolní přírodou Krušných hor. Ze stovek osad a vesnic v Sudetech, které byly po druhé světové válce srovnány se zemí, je Königsmühle jednou z mála, které se částečně zachovaly.

Před odsunem německých obyvatel stálo v Königsmühle šest domů, ve kterých bydlelo asi padesát lidí. Z původních obyvatel žije už jen jeden, paní Rosemarie Ernst, která musela obec opustit, když jí byl jeden rok, ale která místo pravidelně navštěvuje. Mezi zdmi stavení její rodiny je nově instalován poeziomat, ze kterého uslyšíte vyprávět její vzpomínky. V češtině i v němčině.

Přes Königsmühle prochází nově i Stezka Českem. V nejzachovalejším stavení zprovoznil Spolek dokrajin útulnu, která je volně přístupná pro procházející turisty. Můžete v ní nejen přespat, ale také si zatopit v kamnech, v teple se najíst potravin, které tu někteří návštěvníci z dobré vůle nechávají, a zase zásoby doplnit něčím, co přinesete vy.

Spustit audio