Václav Berka v Tandemu

15. únor 2011
Tandem

V Tandemu byl jako host Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. Janu Rosákovi prozradil, jak je to s českým pivem ve srovnání s pivy zahraničními, jak se dostal ke své profesi a odzvíte se od něj, zdali se může ještě v dnešní době uvařit špatná várka piva.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Příštích takřka 60 minut je v našem vysílání vyhrazeno Tandemu, tak jako každý den v tuto dobu vám tedy přeje dobrý den Jan Rosák. Náš dnešní host nám bude povídat o sobě a o své práci a také o příběhu, který stojí za vlastně nejznámější značkou českého piva. Příběh je to více než 160 let starý a kdo jiný by o něm měl něco vědět, než starší obchodní sládek z Plzeňského Prazdroje, pan Václav Berka. Vítám vás, dobrý den.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Dobrý den.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
K pivu se samozřejmě dostaneme, ale ještě dřív si budeme povídat o vás, o všem, ze všeho nejdřív je tu úvodní písnička.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hostem dnešního Tandemu je tedy starší obchodní sládek z Plzně, pan Václav Berka. Domnívám se správně, když řeknu, že jste se v Plzni narodil, že jste odtamtud?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Já jsem se v Plzni narodil, to je úplně přesně, ale samozřejmě mládí jsem strávil na malý vesničce blízko Plzně, ale teď už dlouhou dobu žiju v Plzni, abych do toho pivovaru měl co nejblíž.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A která to je ta vesnička, ať jí uděláme radost.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
To je vesnička Žerovice u Přeštic. Ty Přeštice jsou známý, tam je to dvoubarevný prasátko velmi populární.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jestli se nepletu, taky se tam, tuším, hrála nějaká česká házená nebo takhle, viďte.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Přesně tak a tu jsem taky hrával.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Vážně? No, a tím se dostáváme vlastně k tomu vašemu dětství, potažmo mládí, takže jste vlastně prožíval dětství vesnickýho kluka, dá se říct.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Přesně tak, bylo to úžasný. No, ale už jako malej kluk jsem právě chodil za tatínkem, kterej v tom pivovaru už pracoval.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Čili vy to máte v rodě, jo.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Já to mám v rodě a zase jeho strýček ještě, ten tam pracoval na sladovně, takže to už je třetí generace.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je hezký. No, já vám můžu říct, že jsem vlastně člověk na svým místě, teď abych vás zpovídal, protože můj táta je člověk, kterej prošel sladovnama v několika městech. Dokonce jednu sladovnu v Ivanovicích na Hané kdysi stavěl nebo budoval. A čili já jako kluk jsem za tátou chodil do sladovny, takže já vím, co to jsou humna, jak se tam orá ten slad a tak, jak to voní, já to úplně cejtím.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
To je nádhera.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Že jo, to je krása, no. Sladovna samozřejmě k pivovaru patří a tak, ale vy jste se spíš pohyboval asi tam, kde se pivo přímo vařilo, ne.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Ona v tý Plzni teda ta sladovna byla taky, ale já jsem se pohyboval tam, kde se pivo vařilo, tam, kde kvasilo, protože on pracoval ve spilce, tak mě tam prostě vždycky okouzlil ten chlad i v tom létě a ty hrozně velký kádě, ve kterých to pivo kvasilo, to bylo úžasný se na to dívat.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Kolik vám bylo let, když jste se tam poprvé k tomu dostal.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, já jsem tam byl, když mi bylo tak pět, šest let a vždycky jsem se na to těšil, protože to nebylo tak častý a měl jsem hroznou radost, že jsem ho mohl navštívit.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Víte co, pane Berko, teď se zeptám, trošičku sáhnu vám do svědomí, ale já myslím, že už to je promlčený. Kdy jste vypil svoje první pivo.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Jo, to je těžká otázka. Ale právě u nás na tý vesnici to tehdy bylo tak, že když už někdo skončil školu, tak už mohl mít místo v hospodě.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jako štamgast už, jo.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Jako štamgast.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, ale jako malej kluk, upíjel jste třeba, když jste chodil tatínkovi se džbánem?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Já jsem tatínkovi moc nechodil, já jsem chodil dědečkovi a protože jsme to měli tak zhruba půl kilometru, tak to bylo vždycky těžký donést to pivo, tak jsem si musel po cestě odlehčit.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já to znám samozřejmě, tak to je správný. No, ale dá se říct, že vás jaksi tatínkova profese a profese, která se vlastně dědí u vás v rodě, natolik jaksi uchvátila, že jste si už v dětství řekl, že budete něco dělat s pivem, že budete třeba rovnou sládek, nebo jste ještě měl mezitím nějaký mezidobí, kdy jste chtěl bejt třeba popelářem nebo kosmonautem.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, popelář, kosmonaut, to jsem vyloučil hned, ale protože v tý Plzni kromě toho našeho pivovaru byla ještě velká strojírenská firma, tak většina těch chlapců mladejch chtěla bejt tím konstruktérem, inženýrem, ale já jsem rovnou šel za tím pivem, za těmi kvasnými nápoji.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Fakticky to bylo rovnou takhle přímá cesta?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, ono to bylo ještě tak, že můj strýc, tedy otcův bratr, tak ten zase v jednom jiným pivovaru menším západočeským bydlel, takže my jsme k němu jezdili i na víkendy. Takže ono to bylo, to prostě bylo od raného mládí.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Byly doby, kdy české pivo bylo prostě to úplně top, to úplně nejlepší, ale v poslední době jsem slyšel, že nás předstihují piva v okolních státech a že prý to naše pivo, a to dokonce i pivo ve vašem špičkovém pivovaru, prý už není to, co bývalo. Tak co je na tom pravdy. Zkuste to buďto rozptýlit, anebo potvrdit.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
To je naprostej nesmysl. Je to přesně tak, že ta všechna česká piva, ta udělala velký krok dopředu. Po revoluci myslím si, že všechny ty pivovary, které v současné době vaří pivo, nebo i ty, které nově vznikají, se úžasně zmodernizovaly a dneska to pivo řídí skutečně odborníci za pomocí nejlepší techniky. No, a já jsem rád, že ty naše pivovary, které jsou rozsety po celé republice, tak ty že mají tu techniku skutečně špičkovou. To je, myslím si, velmi důležité.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Čili ta námitka, že se dneska pivo už jaksi při výrobě tak trošku šidí, není na místě?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
To vůbec není na místě, protože pořádný sládek používá k tomu vaření piva pořád jenom ty tři základní suroviny, slad, chmel a vodu. A ten slad tady v Čechách, který se vyrábí z toho nejlepšího ječmena, třeba i v tý sladovně na Moravě, tak ten si myslím, že je dokonalý a vyváží se do spousta států. A ono to české pivo obecně se od těch zahraničních trošičku odlišuje. No, a jak jinak vyjádřit to, že to pivo je pořád nejlepší, to snad jedině tím číslem spotřeby na obyvatele, kde jsme pořád nejlepší.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je pravda. Ale nepoznamenalo třeba tu kvalitu českého piva to, že se v podstatě české pivovary stávají součástí světových jaksi velikých obchodních gigantů pivařských?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, to je zase možná trošičku mylný názor. Oni samozřejmě, pokud se stanou součástí některé velké společnosti, tak z jedné strany tam určitě přitečou peníze, které pomůžou především tomu rozvoji jak technickému, tak i obchodnímu. A dostat se s pivem na zahraniční trhy, dneska je tak velká investice, že k tomu je potřeba silného partnera. No, a já když se podívám, my jsme součástí jedné velké společnosti, která má něco kolem 130 pivovarů a stáčíren piva a když si můžete vyměnit zkušenosti se všema těma lidma, kteří tam jsou, tak to je úžasně rychlej pokrok dopředu, protože všude se už něco stalo, všude se už něco pokazilo nebo bylo potřeba vylepšit, takže my máme krásnou databázi, kde si tyhle informace vyměňujeme, sdělujeme a jde to rychle dopředu.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Já si myslím, že dneska už je taková doba, že ať přijedete, kam přijedete v naší republice, tak všude mají, když ne vynikající, tak určitě obstojné pivo, které se dá pít. Já pamatuju doby, kdy se přijelo, já nevím, na Slovensko nebo třeba někam na Moravu. Já vím, že i ve Vyškově třeba, to je to okresní město našeho, našich /nesrozumitelné/, tam bývalo teda pivo hanebné, já tam byl nedávno, to pivo je vynikající. Čili dneska už asi by neobstáli, kdyby nedělali dobré pivo.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Ne, všechna piva šla teďko úžasně nahoru, ale samozřejmě každý sládek vám potvrdí, že nejlepší to pivo je ve sklepě pivovaru. A proto třeba my obchodní sládci teď děláme všechno pro to, aby ti hostinští, kteří se o to pivo starají, anebo ta cesta, která vede z pivovaru do té restaurace, aby byla co nejkratší, nejšetrnější, aby to pivo zůstalo v té kvalitě, jakou pouští pivovar.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, tak to je dobrá zpráva a my si jednoho z těch zmíněných hostinských dneska mimochodem v Tandemu taky vyzpovídáme.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jak vypadá cesta kluka, který se rozhodne, že půjde ve šlépějích svého táty, strýce a stane se jednou sládkem, právě k téhle té profesi, přes jaké vzdělání.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, tak já jsem studoval tady v Praze Střední průmyslovou školu potravinářské technologie a tam především jsme se koncentrovali na kvasné procesy. A po jejím absolvování už to byla Vysoká škola chemicko-technologická a tam zase je jedna katedra kvasných technologií, takže už tam jsme prošli do detailů, dalo by se říct, teoretických. No, a pak přišla ta praxe. 

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, ale já jsem si dokonce přečetl, že jste svoje první nebo první várku, že jste uvařil už jako student, jo.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, to se mi podařilo, protože já už jsem od těch 15 let chodil na tu letní brigádu právě do těch prostorů plzeňského pivovaru a měl jsem štěstí, že jsem tam narazil na jednoho šikovného starého vařiče piva, který mi všechno vysvětlil, všechno ukázal a tam jsem si ve svých 15 a možná jednom měsíci uvařil svoji várku a byl jsem na to patřičně hrdý. A taky, když tam teďkon procházím, anebo tam jdu s našima partnerama, s kolegama hospodskejma, kteří tam dost často chodí, tak jim tu varnu ukazuju, kde to bylo.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A neměl jste nikdy cukání třeba změnit zaměstnavatele, vy jste pořád věrný jednomu pivovaru?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, tak ono to bylo tak, že já když jsem nastoupil, tak součástí těch západočeských pivovarů bylo asi 6 ještě dalších pivovarů a já jsem si je všechny prošel a to byla právě úžasná škola, že jsem se mohl podívat, jak se vaří pivo ve větším pivovaru, v menším pivovaru a vyměnit si zkušenosti s těma lidma, který tam jsou, protože přece jenom je to v každém pivovaru jiné.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, a potom dospějete do takové fáze, do které dospěl Václav Berka, takže jeho autogram, který zněl Václav Berka odpovědný za kvalitu, tak se skvěl na, bohužel nemůžeme říct ten název toho piva, ale na každé lahvi tohohle toho nápoje. To je ale docela závažné, zásadní, čili jaksi každý, komu by třeba to pivíčko nechutnalo, si mohl říct. A kdo za to může? A koukám, nějakej Berka, co, stalo se vám někdy, že by byla nějaká taky reklamace?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Samozřejmě, že jsem měl odezvy, ať už byly negativní, nebo pozitivní. Ty negativní, ty jsme vyřešili, zajeli jsme se podívat na toho stěžovatele. Ale zase z druhé strany to vyvažovaly ty pozitivní informace, když jsem dostával pohledy z cest od různých našich spoluobčanů, kteří vyrazili a vzali si to naše pivo sebou, a psali mi, jsme tady s tebou na Jadranu nebo jsme tady s tebou u toho moře a pijeme a moc nám chutná, takže ti děkujeme.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je dobře, to je dobře. Dneska vaše funkce se jmenuje starší obchodní sládek. Co to obnáší vlastně.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Znamená to to, že my jsme zhruba před několika lety, před pěti lety si dali hlavy dohromady a říkali jsme si, tady v tom pivovaru nám to pivo chutná, v tom sklepě je výborný. Ale občas, když přijdeme do některé té restaurace, tak tam už to není ono, už to není tak, jak jsme si představovali. Takže jsme dali dohromady takový tým a my se staráme jako obchodní sládci o to, aby právě ta cesta z pivovaru do restaurace nebo do toho regálu v tom obchodu byla co nejkratší a aby všichni ti, kteří se kolem toho piva točí, kteří s ním manipulují, skladují ho, nebo čepují, servírují, aby to uměli udělat co nejlépe tak, jak my si představujeme, aby to pivo se nepoškodilo. Protože pivo je trošičku jiný nápoj než víno. Víno věkem může ještě získat na kvalitě, kdežto pivo je nejlepší v tom momentu, kdy opouští pivovar, takže musíme se k němu chovat velmi šetrně.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Aby to bylo tak, jak říká komisař Ledvina v Adéle, říká, u Pinkasů, tam je hospodskej, ten to pivo úplně hejčká. Čili jo, dá se to takhle hejčkat.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
To se dá, to je přesně ono a dneska přichází ke slovu ještě ta druhá část, kterou on tam taky říkal. A sice my tomu dneska vznešeně říkáme kombinace nebo snoubení piva s jídlem a on taky říkal, ale jsou tam úžasný /nesrozumitelné/. Takže pivo a jídlo, to jde nádherně dohromady.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Padlo tady jméno komisaře Ledviny, kterého sehrál skvěle v Adéle Rudolf Hrušínský. To by byl asi váš tip na.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
To je můj nejlepší komik.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak on nebyl úplně komik, ale.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Ale on je úžasnej herec a on, když provázel toho, toho agenta z Ameriky tou Prahou, to byla nádhera, to byl koncert.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
S kamennou tváří on prezentoval všechny věci a byla to i legrace, že jo. Tak zrovna z Adély třeba, když dostane tu ránu od Nicka Cartera a pak říká, vraťte mi to, komisaři, a on mu dá facku, vy neboxujete? Ne, my se u nás fackujeme. Tak to byl samozřejmě skvělý komický počin. No, ale my tady zrovna žádný takový a podobný záznam zvukový s Rudolfem Hrušínským nemáme, takže vy jste si vybral dvojici, která je trošičku, dá se říct, vzdálená, ale sranda s nima je. Kaiser a Lábus. Rád je posloucháte?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, určitě je rád poslouchám a já je mám rád jako komiky i jako vážné herce. Ten můj zamilovaný film Obsluhoval jsem anglického krále, to je prostě pohlazení na duši, když tam vidím, co tam právě pan Kaiser předvádí.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak jo, tak si dáme Oldu Kaisera a Jirku Lábuse. A přímo při ranní rozcvičce, tak abyste věděli, že se pořád jenom nepije pivo, ale taky se musí trochu zacvičit.

/ Písnička /

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Dnes je hostem Tandemu obchodní sládek z Plzeňského Prazdroje Václav Berka. A řekl mi takovou zajímavou věc, že se dokonce koná mistrovství světa v čepování piva. A to není všechno, ta informace má ještě mnohem zajímavější a pro nás pro Čechy sympatičtější dovětek, že totiž máme přímo mistra světa a toho mistra světa, pana Lukáše Svobodu z jedné pražské hospody, bychom teď měli mít na druhé straně našeho telefonického spojení. Tak povedlo se, haló? Je to pan Svoboda?

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Já vás zdravím, Lukáš Svoboda u telefonu.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Dobrý den, tady je Jan Rosák z vysílání Tandemu, na druhé straně mikrofonu sedí pan Václav Berka, který vás taky zdraví.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Zdravím tě, Lukáši.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Já tebe taky, Václave, ahoj.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak, pane Svobodo, to je pro mě naprosto nová informace, že se koná mistrovství světa v čepování piva. Tak řekněte mi, jak to, jak to probíhá, jak to vypadá?

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Ta soutěž se odehrává z několika částí. Samozřejmě je potřeba se kvalifikovat do této soutěže, pak se koná regionální kolo, pak se koná národní kolo a nakonec mistrovství světa, kterého se účastnilo tento rok 17 zemí. A je potřeba splnit určité kritéria. Například, že člověk musí čepovat pivo, musí být v té hospodě, a tak dále.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, počkejte, a jaká jsou ta kritéria, která, třeba ty rozhodčí na ně jaksi pohlížejí. To znamená, co, aby.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Jeden vedle vás sedí zrovna, takže je to možná spíš otázka na něho.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jo, takhle, vy jste přímo rozhodčí, pane Berko, tak řekněte, jak to vypadá, co, aby se správně natočilo do půllitru, aby ten půllitr byl nakloněný, třeba já si tak představuju, zkuste mě vyvést.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Samozřejmě načepovat to pivo, to je jenom součástí, to je jenom maličká část. Ale ti výčepní musí o tom pivě spoustu věcí vědět, musí vědět o historii, o výrobě. A taky, jak o něj správně pečovat. To je ta cesta, jak postrčit tu gastronomii nejenom českou, ale i světovou a od toho máme právě toho Lukáše, kterej udělal ten úžasnej krok v loňským roce dopředu.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Dá se říct, že pan Lukáš Svoboda je, pane Berko, ten, co to pivo úplně hejčká?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
To je přesně on.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jak vy hejčkáte pivo, pane Svobodo, povídejte.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Já se tomu věnuju už asi 7 let. Já se musím přiznat, že mě to úplně nadchlo, něco takového, co se děje kolem výčepu jako hosté, všechno, co se kolem něho děje. Samozřejmě mi to pivo zachutnalo a jak pan Berka říkal, je to o tom prostě starat se o to pivo přímo, když přijede už z toho pivovaru přímo do té restaurace, dobře ho uskladnit, čistit cesty pivní, to znamená, mít.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Takzvaně čistit trubky, že jo.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Přesně tak, mít čisté trubky a poté mít samozřejmě čisté sklo a udělat pár kroků k tomu, aby opravdu to pivo bylo opravdu, jako kdyby zhejčkané.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak, přesně. A řekněte mi, jsou hosti, jsou pivaři, kteří přísahají na to, že to pivo musí být natočeno jedním vrzem, to znamená najednou, nebo si dávají třeba jenom takzvaný šnit, tak co vy.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Jo, samozřejmě těch, například já a samozřejmě v restauraci, kde čepuju nebo ve které se starám jako takovej trošku učitel těch.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Supervizor takový, ano.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Jako mistr světa.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano, no jistě.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Tak se, tak čepujeme samozřejmě hladinku, to znamená na jeden zátah, dále šnit, ten je velice oblíbený mezi, mezi štamgasty, kteří si ho vždycky dávají na závěr, aby, nechtějí ani malé pivo, ani velké, takže takovej ten šniteček na závěr, ať můžou jít domů. A máme čochtana nebo máme, pivo samozřejmě nadvakrát se čepuje.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Co je to čochtan?

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Anebo mlíko máme, to je docela zajímavý, takovej atypickej styl čepování piva.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A co to je, počkejte, čochtan a mlíko, to musíte teď vysvětlit.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Čochtan je vlastně pivo načepované na jeden zátah úplně bez pěny, takovej angličák tomu říkal, Václav říkal angličák, ale to pivo má opravdu velký říz, to znamená, že to je pivo pro opravdové znalce, kteří opravdu pijou to pivo de facto jako s láskou a rozumí mu.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A mlíko, to naopak, to je samá pěna, ne.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Mlíko je zase načepované pivo na jeden zátah a je to samá pěna, která jako svojí konsistencí připomíná mlíko, i svou vizáží, protože je opravdu plná sklenice krémové smetanové pěny.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A ještě mi řekněte na závěr jednu věc, jak vy se koukáte na to, že třeba v Anglii pijou pivo třeba s malinovým, borůvkovým sirupem, co to pro vás je. Je to svatokrádežní, anebo byste si to dal.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Já bych to samozřejmě ochutnal, já se nebráním ničemu, co se týče takovejch věcí, protože opravdu čím víc to lidi budou pít, budou s tím různě experimentovat, tím lepší bude kultura toho piva.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak to jsem chtěl slyšet, protože se mi líbí, že se neuzavíráte a že jako správnej mistr světa dáváte pořád jaksi i na nové trendy.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Ale možná ještě jednu věc. My jsme tady nakousli Nicka Cartera, který přijel z Ameriky a co ty budeš teďko dělat, nemáš před sebou nějakej velkej plán?

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
No, Václave, ano, mám, v březnu budu odlítat do New Yorku na Manhattan otevírat novou hospodu, kde samozřejmě budeme čepovat plzeňské pivo a budeme ho samozřejmě předvádět i jiné kulinářské zážitky, co se týče jídla nebo párování piva a jídla.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Snoubení piva s jídlem, to je hezký. Víte co, pane Svobodo, moc vám děkuju a v tý Americe jim ukažte, jak se to pivo správně hejčká.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Dobře, děkuju moc, mějte se hezky, na shledanou.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Na shledanou, mějte se.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Měj se, ahoj.

Lukáš SVOBODA, mistr světa v čepování piva
--------------------
Ahoj, Václave.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Pro takového sládka z pivovaru, jako je Václav Berka, si myslím, že ta nejstrašnější chvíle, myslím v profesi samozřejmě, když se prostě várka nepovede. Čím se to může stát?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, tak samozřejmě můžou bejt špatný suroviny, to už dneska prakticky je vyloučeno. Ale může se stát technická závada, kterou nikdo nepředpokládá, pokazí se čerpadlo, vypne se elektrickej proud, zastaví se tlakový vzduch a tam potom k něčemu takovému může dojít. Ale samozřejmě my jsme na to připraveni, pokud se týče elektriky, máme vlastní záložní zdroje, ten tlakovej vzduch, ten je taky připravenej jako záložní. A v podstatě teďkon celou výrobu řídí počítače, takže my víme přesně, co se v kterém momentu děje, i když ten lidský prvek, ten tam musí být a to pivo se musí celou dobu ochutnávat.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To nepochybně určitě, já si myslím, že to, abyste dostávali prvotřídní slad, prvotřídní chmel, to si klidně ošetříte, ale může se stát, že třeba voda, mimochodem říká se, že to kouzlo plzeňského piva je v tom, že ta voda je neopakovatelná, tak tu vodu, tu prostě asi nemůžete ovlivnit, že třeba se s ní něco stát může, protože ta přichází jaksi externě a někde se něco stát může. To taky jaksi dbáte na to, aby ta voda byla pořád konstantní?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, my jednak máme, myslím si, téměř dokonalou úpravnu vody a máme pět vlastních vrtů, který jsou asi v hloubce kolem sta metrů. A ty máme tak dobře zabezpečený, že se nám tam voda nedostane, nedostane ani z vrchu a protože Plzeň je položená na takovým velkým pískovci, na takový desce, tak ona ta voda, která tam přiteče čtyřma řekama, tak ona se jenom přes ten pískovec přefiltruje, nepřibírá žádný soli minerální, žádný alkalický soli a je krásně měkká a vodohospodáři, znalci říkají, že tam dolů teče kolem 70 let. Takže ještě máme, myslím, trochu času.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To ještě jo, to nevím, jestli se dočkáme vůbec, ale to se dokonce říká, že v Plzni je tak dobrá voda, že tam by pivo mohl vařit kdekdo, taky jsou tam takzvané právovarečné domy, že. Dokonce to se, když se kupuje dům v Plzni, tak se kupuje i s tímhle tím právem vařit pivo. To ještě v podstatě se tam asi traduje pořád, že by se tam pivo klidně mohlo vařit v kdejakém druhém domě, ne.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, právě to už jsem zmínil, ta voda, i povrchová voda je tak měkká, že by se nechalo vařit i z této vody. Ale samozřejmě musí se ještě pořádně, pořádně ošetřit a ta voda, která tam je v tom podzemním jezeře, v té Plzeňské pánvi, to je parametrově lepší než kojenecká voda. Takže a je hrozně důležitá taky proto, že v tom pivě je jí víc než 90 procent.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Teď jste ale teda velice nahrál všem pivařům, protože přijdou domů, manželka je bude plísnit, zase si lemtal to pivo. Omyl, pozor, pil jsem něco lepšího než kojeneckou vodu, miláčku.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Přesně tak.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hostem dnešního Tandemu je starší obchodní sládek z Plzeňského prazdroje Václav Berka. Tak mě pochopitelně zajímá, jestli se váš pivovar uspokojuje tím, jak jaksi si stojí dneska, anebo jestli pořád pracujete na tom, abyste renomé a prestiž vašeho pivovaru zlepšovali. Jinými slovy, co třeba připravujete nového?

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, tak když se podíváme jenom pár týdnů, měsíců zpátky, tak na trh přišla nová piva. Jsou to piva z našich pivovarů, která například byla nedávno nefiltrovaná. Kolem toho Nošovicka, tam byste mohli narazit na krásně hořké pivo. Máme tři takové speciality, které jsou v lahvích nebo v sudech zlatý, polotmavý nebo tmavý pivečko. A každý to pivo má svoji charakteristiku a samozřejmě díváme se i dopředu a hledáme nová a nová piva. A máme tam takovej, kromě těch dvou velkých pivovarů v Plzni, tam máme ještě maličký pivovárek na jeden hektolitr, kterej spadá konkrétně pode mě a tam pořád něco zkoušíme. Tam je plnej šuplík věcí.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
To je taková laboratoř vaše, jo.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Přesně tak, tam je plnej šuplík věcí, který jsou připravený a až bude ten pravej čas, tak se řekne, teď a půjdeme s tím na trh.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A co pro nás pro šoféry, připravujete nějaký dobrý nový, protože těch je pořád málo těch opravdu kvalitních nealkoholických piv.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Tak my máme dva produkty, jedno, jeden je světlý, jeden je spíš takový polotmavý a myslím si, že ten polotmavý nápoj pro řidiče, tak je původem z Moravy, on má mimochodem jméno od kvasinek, které se nazývají birelly. Tak to si myslím, že je pivo, které začíná získávat větší a větší popularitu a zvláště potom, co se zavedly ty bodové systémy, tak právě nealkoholická piva jdou úžasně nahoru a myslím si, že jsme udělali dobře, že jsme potěšili právě řidiče, že jsme ho začali servírovat jako surové, protože přece jenom to je zase pro pivaře krok dopředu.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Určitě, já si myslím, že to můžu říct jaksi z vlastní zkušenosti, že když jsme mluvili o tom snoubení piva s jídlem, tak i k vepřu, knedlu, zelu se klidně to nealkoholické pivo hodí a neublíží, nepokazí, ba nakonec bych řekl, že i jaksi stvrdí tu chuť toho jídla.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
No, my právě s těmi našemi všemi produkty chceme jít letos na takový ty, ten gastronomický festival Prague Food Festival a máme připraveno ke každému tomu našemu pivu několik vybraných lahůdek, které doporučíme těm hostům, kteří tam přijdou, které budou moct dostat právě v těch restauracích, které tam budou servírovat ta svá degustační jídla.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, tak to je sympatický příslib, budeme se těšit. Jinak moc děkuju, pane Berko, za dnešní návštěvu. Jenom připomenu, že dnes jsem si povídal v Tandemu se starším obchodním sládkem z Plzeňského Prazdroje, panem Václavem Berkou. Ať se daří, na zdraví a jestli se nepletu, v pivovaru se říká, dej Bůh štěstí.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
V pivovaru se říká Dej Bůh štěstí a lékaři ještě říkají, vejdi a neuškoď.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Na shledanou.

Václav BERKA, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
--------------------
Na shledanou.
Spustit audio