Vánoční cukroví jsme museli letos zdražit, ale ne extrémně, říká mistrová z cukrářské dílny v Jílovém u Prahy

14. listopad 2024 17:00

Zhruba půl tuny cukroví na letošní vánoční svátky připravují cukrářští učni v Jílovém u Prahy. I jejich výrobky budou ale dražší než vloni, a to především kvůli vyšším cenám másla.

Asi málokterý vánoční stůl v Česku je o svátcích bez vanilkových rohlíčků, perníčků nebo dobrot z lineckého těsta. Letos si za ně nejspíš připlatíme, a to i v případě, že si je upečeme doma. Podle Svazu pekařů a cukrářů za to můžou vyšší ceny másla, ale také kakaa nebo čokolády.

To všechno potřebují k výrobě i cukrářští učni v Jílovém u Prahy, kteří na svátky připravují stovky kilogramů cukroví. V dílně mohou přijmout objednávky ještě tak na 100 kilogramů cukroví. To nejdražší, máslové, vyjde na 750 korun za kilo. I zde totiž museli letos zdražit.

„Zdražovali jsme převážně máslové cukroví, protože máslo šlo, jak víme, nahoru, a pak ještě především to, kde je obsaženo kakao a čokoláda,“ vysvětluje mistrová Marcela Dolejšová.

Objednávek zde i přesto mají hodně. „Minulý rok jsme vyrobili 500 kilo cukroví a letos už se k tomu přibližujeme,“ dodává mistrová. Objednávky podle ní stále přijímají, počítají s tím, že je uzavřou na konci listopadu.

Které cukroví baví učně nejvíce a pečou i doma? Nejen to si můžete poslechnout v reportáži Věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , jmy
Spustit audio