Vánoční cukroví jsme museli letos zdražit, ale ne extrémně, říká mistrová z cukrářské dílny v Jílovém u Prahy
Zhruba půl tuny cukroví na letošní vánoční svátky připravují cukrářští učni v Jílovém u Prahy. I jejich výrobky budou ale dražší než vloni, a to především kvůli vyšším cenám másla.
Asi málokterý vánoční stůl v Česku je o svátcích bez vanilkových rohlíčků, perníčků nebo dobrot z lineckého těsta. Letos si za ně nejspíš připlatíme, a to i v případě, že si je upečeme doma. Podle Svazu pekařů a cukrářů za to můžou vyšší ceny másla, ale také kakaa nebo čokolády.
To všechno potřebují k výrobě i cukrářští učni v Jílovém u Prahy, kteří na svátky připravují stovky kilogramů cukroví. V dílně mohou přijmout objednávky ještě tak na 100 kilogramů cukroví. To nejdražší, máslové, vyjde na 750 korun za kilo. I zde totiž museli letos zdražit.
„Zdražovali jsme převážně máslové cukroví, protože máslo šlo, jak víme, nahoru, a pak ještě především to, kde je obsaženo kakao a čokoláda,“ vysvětluje mistrová Marcela Dolejšová.
Objednávek zde i přesto mají hodně. „Minulý rok jsme vyrobili 500 kilo cukroví a letos už se k tomu přibližujeme,“ dodává mistrová. Objednávky podle ní stále přijímají, počítají s tím, že je uzavřou na konci listopadu.
Které cukroví baví učně nejvíce a pečou i doma? Nejen to si můžete poslechnout v reportáži Věry Hájkové.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Invaze do Kurské oblasti se podle expertů obrátila proti Kyjevu. Nazývají ji ‚strategickou katastrofou‘
-
Analytik Tureček: Izrael dostal sám sebe do pasti. Rukojmí už nejsou prioritou
-
ONLINE: Reakce na Západ, řekl Putin k odpálení nové rakety. Pohrozil jejím namířením na další země
-
V Opatovické ulici v Praze uniká plyn. Hasiči evakuovali zhruba 150 lidí