Vánoční strom v Kladně pomůže splnit dětská přání

30. listopad 2015

Nejdřív spíš jen blikal než zářil v neděli v podvečer vánoční strom na náměstí před kladenským magistrátem. Slavnostní rozsvícení totiž poznamenaly výpadky elektřiny, které komplikovaly život v některých částech města celé odpoledne. Programu na náměstí předcházel koncert Václava Neckáře v kostele Nanebevzetí Panny Marie, který bylo možné sledovat i venku na velkoplošných obrazovkách.

Stejně jako v dalších městech středních Čech i v Kladně na náměstí v neděli večer rozsvěceli vánoční strom. Slavnostní okamžik ale provázelo několik výpadků proudu. Poruchy elektřiny už od rána komplikovaly život lidem v některých částech města a deset minut před plánovaným rozsvícením Vánočního stromu přání vypadla elektřina i v centru. Většina návštěvníků ale u stromu zůstala. Chtěli si z něj utrhnout některou z obálek dětí z dětských domovů a splnit jim tak jejich vánoční přání.

Na tvářích dětí i dospělých, kteří čekali na náměstí, se přitom chvílemi střídalo nadšení a zklamání. „Nám to nevadí, není nám zima a hlavně nejsme tady kvůli světlu, chceme si utrhnout přáníčko,“ dodal Martin Teplický, který na náměstí přišel se synem.

Obálku s přáním malé Sáry si ze stromu utrhla i Karolína Miškelová se synem Matějem,“ Přeje si deskovou hru Roční doby,“ prozradila. Ti, kteří si obálku s dětským přáním odnesli, mají teď nějaký čas na to, aby je mohli splnit. Zabalené dárky pak donesou na magistrát a úředníci dárky před Vánocemi rozvezou do dětských domovů na Kladensku a Rakovnicku.

V doprovodném programu se u stromu na náměstí během prosince vystřídají hudebníci, zpěváci i divadelníci a zájemci si tam také mohou zabruslit na vybudovaném kluzišti vedle kostela.

Spustit audio