Vánočním hitem zůstává jedle kavkazská. Následuje smrk pichlavý a borovice černá

3. prosinec 2018 09:47

S prodejem vánočních stromků začala část obchodníků už před dvěma týdny. V lesní školce ve Svatém Janu u Sedlčan se ale ozývá motorová pila až teď. Místní lesníci chtějí, aby stromky zůstaly déle čerstvé. 

Deset let trvá, než jedle kavkazská vyroste do dvoumetrové výšky. Právě takové vánoční stromky si přitom lidé přejí nejčastěji. Alespoň podle Miroslava Votruby, který se svým otcem hospodaří v lese ve Svatém Janu u Sedlčan. 

Na rozdíl od plantáže stromků ve Stratově na Nymbursku, které zemědělská firma kvůli suchu postupně ruší, se nedostatek vláhy u už vysazených stromků na Sedlčansku výrazně neprojevil.

"Přirůstaly jako v běžném roce, kdy je dostatek vláhy. Potýkáme se ale s problémem nových výsadeb, kdy i při správném přesazení jsme zaznamenali až 60procentní úhyn," poznamenal mladý lesník. 

Aby stromky vydržely bez problému i přes vánoční svátky, je dobré je do jejich ozdobení uchovat v chladu, temnu a kbelíku vody, například v garáži. Před umístěním do stojanu je dobré stromek podle Miroslava Votruby staršího nejméně jeden centimetru seříznout, aby se vodní pletiva znovu obnovila a mohla si vodu natáhnout. 

Přechod ze zimy do tepla už ale uřízlému stromu výrazně neuškodí.