Vavřinec Hradilek závodil s dětmi z Březnice na Příbramsku

3. prosinec 2014

„Česko se hýbe“ je název projektu, kterého se zúčastnila i Základní škola v Březnici u Příbrami. Tamní žáci se totiž zapojili do tzv. olympijského víceboje, ve kterém soutěžilo skoro tisíc škol z celé České republiky.

Výsledky žáků v různých disciplínách měřili tělocvikáři po celý rok. Březnická škola se dostala mezi prvních třicet, a proto k nim zavítal kajakář a olympionik Vavřinec Hradilek, aby si s nimi také zazávodil.

Základní škola v Březnici dbá podle jejího ředitele Miroslava Bělky na tělesnou výchovu dlouhodobě, navýšila počet hodin a otevřela různé pohybové kroužky. Projekt Česko se hýbe je tak pro ni vyvrcholením dlouhodobých snah motivovat děti k většímu pohybu. Vavřinec Hradilek s dětmi soutěžil v pěti disciplínách. Žáci ho sice v žádné nepředstihly, to ale není důležité. „Olympionika nejde jen tak překonat,“ potvrdil po jedné z disciplín ještě udýchaný žák březnické školy David.

„Můj cíl by byl, aby bylo tělocviku na základkách o hodně víc než je dosud, aby podmínky k tomu, aby se děti víc hejbaly byly lepší než jsou. Já co si vybavuju, my jsme měli jednu až dvě hodiny tělocviku týdně a to mi přijde hrozně málo,“ vysvětlil olympionik Hradilek svoji motivaci k účasti v projektu Česko se hýbe.

Školu navštívil také olympionik Pavel Svojanovský. Po skončení organizátoři připravili debatu s oběma sportovci a autogramiádu, kde se stála na podpis obou sportovců dlouhá fronta.

Spustit audio