Ve Slaném mají zřejmě největší sbírku slánek na světě

20. leden 2015

Téměř dva tisíce slánek čítá sbírka v městském informačním centru ve Slaném. Jde zřejmě o největší sbírku solniček na světě.

Pro solničky nejrůznějších tvarů a velikostí teď vytvořili v Infocentru speciální místnost, protože už je zkrátka nemají kam dávat. Sbírka je svého druhu jedinou v České republice a zřejmě i na světě. Kromě klubu otevřených, takzvaných mističkových slánek ve Velké Británii, ale s mnohem menším počtem exponátů, totiž pracovníci slánského Infocentra žádnou podobnou sbírku při svém pátrání neobjevili.

„Nikdy jsme nečekali, když jsme se sbírkou začínali, že bude tak úspěšná,“ říká pracovník Infocentra Jakub Hložek. Sbírku založili na „apríla“ tj. 1. dubna v roce 2011, kdy se informační středisko přesunulo do nových prostor u Velvarské brány. A protože měli víc místa, rozhodli se oživit prostor netradiční sbírkou. „Sůl má své místo v historii města, pod městem byly slané prameny,“ upozorňuje Jakub Hložek.

Ve sbírce najdete kousky z keramiky, ze skla, dřeva, kovu nebo plastu. Zavzpomínáte si i na 70. a 80. léta s plastovými jablíčky nebo citrony. „Dostáváme slánky od Slaňáků, kteří v zahraničí obcházejí bleší trhy, ale zapojují se i lidé z celé České republiky. Anebo lidé, kteří žijí v zahraničí dlouhodobě, ti na nás taky myslí,“ říká Jakub Hložek.

Sbírka slánek ve Slaném

Největší exponát je od sdružení slánských patriotů - měří metr a půl a mělo by se do ní vejít kolem 30 kilogramů soli. Stojí na konstrukci, které v Infocentru říkají míchačka. Je zavěšená jako zvon. Skutečně solí a zřejmě jde o největší solničku na světě.

Počet slánek ve slánském infocentru je v současné době zhruba 1960. Kdy se město dočká kulatého jubilejního exponátu, není jasné. „Je to nevyzpytatelné, protože může přijít balíček, kde jich bude dvacet. Tipla by si, že kulatého čísla dosáhneme v létě,“ dodává vedoucí Infocentra Zoja Kučerová.

Spousta slánek chodí do Infocentra poštou. „Překvapivým balíčkem může číslo 2000 překonat kdokoli. Přispěje tak pravděpodobně do největší sbírky svého druhu na světě,“ vzkazuje ze Slaného Jakub Hložek.

Spustit audio