Ve věži kostela v Sázavě byly ukryty mince, medailonky a historické dokumenty

5. srpen 2014

Pořádný kousek historie poodhalil kostel Panny Marie a svatého Jana Křtitele v areálu kláštera v Sázavě na Benešovsku. Při opravě střechy objevili horolezci ve věži zapečetěnou schránku. V ní pak našli ukryté různé mince, medailonky, ale třeba i přes dvě stě let staré dobové dokumenty.

Schránka byla dobře schovaná v měděné makovici kříže, který horolezci z 56 metrů vysoké věže kostela sundali.

Další překvapení je pak čekalo u dřevěné hrotnice, kde objevili listinu z roku 1850 psanou písmem zvaným kurent, tedy jakousi německou obdobu kurzívního písma. Byl u ní malý balíček se dvěma dvacetikrejcarovými bankovkami a útržky dalšího, také zřejmě peněžního lístku.

Do nalezených listin a dokumentů už stihli nahlédnout odborníci. Schránka obsahovala latinsky psaný text, který byl opatřený dvěma otisky pečetě nejspíše posledního benediktinského opata Sázavského kláštera Leandra Kramáře. Listina pochází z doby před zrušením kláštera v roce 1785.

Na originál tohoto rukopisu pak v polovině 19. století sepsal tehdejší farář sázavské farnosti úhledným humanistickým písmem v českém jazyce záznam o poškození věže při vichřici.

Historické dokumenty i všechny další nalezené věci míří k odborníkům z Národního památkového ústavu. Ti před sebou mají nelehký úkol - všechno pečlivě prozkoumat, zaevidovat a připravit ke konzervaci.

Ochuzeni by neměli zůstat ani návštěvníci Sázavského kláštera. Faksimile - tedy věrné kopie nalezených dokumentů - by se v expozicích přístupných veřejnosti rozhodně měly časem objevit.

autoři: Michal Trnka , Kateřina Havránková
Spustit audio