Vepřová plec podle šenkýře. Klasika českých hospod

Důležitou roli v receptu hraje pivo. Leckde připravují „šenkýře“ jinak, my doporučujeme tento způsob. Využijete třeba i sterilované lečo, které jste si v létě připravili.

Ingredience
  • 500 g vepřové plece
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžička cukru krupice
  • 3 masité papriky, 5 vyzrálých rajčat nebo
  • 1 konzerva zeleninového leča (720 ml)
  • 2 chilli papričky (podle chuti)
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 150 ml světlého piva
  • mletý pepř, sůl
  • zeleninová obloha

Na rozpáleném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme cukr, který necháme trochu zkaramelizovat. Na tomto základu zprudka orestujeme na menší kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, mírně podlijeme vařící vodou a dusíme. Po chvíli přidáme chilli papričky, papriky a sloupnutá rajčata, vše nakrájené na drobnější kousky. Místo čerstvých rajčat a paprik můžeme použít sterilované zeleninové lečo. Dále vmícháme rajčatový protlak, zalijeme pivem, promícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Pokrm již nemusíme zahušťovat, o to se postará použitá zelenina.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborové knedlíky nebo čerstvý chléb.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko