Vepřová plec podle šenkýře. Klasika českých hospod
Důležitou roli v receptu hraje pivo. Leckde připravují „šenkýře“ jinak, my doporučujeme tento způsob. Využijete třeba i sterilované lečo, které jste si v létě připravili.
- 500 g vepřové plece
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička cukru krupice
- 3 masité papriky, 5 vyzrálých rajčat nebo
- 1 konzerva zeleninového leča (720 ml)
- 2 chilli papričky (podle chuti)
- 70 g rajčatového protlaku
- 150 ml světlého piva
- mletý pepř, sůl
- zeleninová obloha
Na rozpáleném tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme cukr, který necháme trochu zkaramelizovat. Na tomto základu zprudka orestujeme na menší kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme, mírně podlijeme vařící vodou a dusíme. Po chvíli přidáme chilli papričky, papriky a sloupnutá rajčata, vše nakrájené na drobnější kousky. Místo čerstvých rajčat a paprik můžeme použít sterilované zeleninové lečo. Dále vmícháme rajčatový protlak, zalijeme pivem, promícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Pokrm již nemusíme zahušťovat, o to se postará použitá zelenina.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborové knedlíky nebo čerstvý chléb.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.