VIDEO: Na pražský Průmyslový palác se vrátila obnovená hodinová věž. Do původní podoby se dostávají i další části

15. říjen 2024 13:30

Rekonstrukce Průmyslového paláce na Výstavišti dospěla do zlomové fáze, kdy se v úterý 15. října 2024 na své původní místo přesunula hodinová věž, která je nejvýraznějším prvkem historického objektu. Postupně se navrací do původní podoby i zdobné prvky, jako vitráže nebo malovaný strop v hlavní lodi. Celá rekonstrukce by měla být dokončena v červnu 2026.

V rámci renovace unikátní hodinové věže byly vyměněny nohy včetně obloukových částí a horní vyhlídky. Nyní se 26 tun vážící věž vrátila na Průmyslový palác, následovat bude ještě instalace zdobných kovových prvků.

Naopak hodinový stroj se do věže vrátí až příští rok po dokončení zasklení věže a oplechování. Navíc bude nově věž zdobit ještě svatováclavská koruna, kterou vyrábí firma Profikov. Vysoká by měla být zhruba pět metrů a vážit má 400 kilogramů. Její osazení se předpokládá koncem letošního roku.

„Původně jsme počítali s dokončením v roce 2025, ovšem po odkrytí základů, podlah a podhledů pravého křídla se ukázalo, že reálný technický stav si vyžaduje rozsáhlejší rekonstrukci, než bylo možné před zahájením prací předpokládat. Realistický termín dokončení je nyní v roce 2026,” uvádí radní hl. m. Prahy pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský (Piráti).

Oprava věže trvala dva roky

Obnova hodinové věže trvala průběžně poslední dva roky. Po kompletním odstrojení byla nejprve v ateliérech vyrobena část nového pasířského oplechování a zbylé části byly restaurovány. Součástí prací byla i výroba nových kovových ciferníků dle historické předlohy, repase hodinového stroje, nové zasklení z bezpečnostního skla nebo výroba nových vitráží. Samotná ocelová konstrukce byla opískována, detailně prohlédnuta, zesílena a sanována, poté byla opatřena čtyřvrstvým nátěrem. V neposlední řadě budou také nahrazeny degradované dřevěné podlahy věže za nové.

„Jsem nesmírně rád, že obnova Průmyslového paláce úspěšně pokračuje. Následky ničivého požáru z roku 2008 se nám tak daří dlouhodobě odpovědně napravovat. Těším se, že tento historický pražský skvost z konce 19. století obnovíme v plné původní podobě a brzy úspěšně otevřeme dle plánu,” říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči Jiří Pospíšil (TOP 09).

autoři: Adam Bejšovec , jmy | zdroj: Magistrát hl. m. Prahy
Spustit audio