Vylévání horkého tuku do dřezu se vám může prodražit

19. prosinec 2014

Období kolem Vánoc je i časem pečení a vaření. Pokud ale vyléváte horký tuk do dřezu, může se vám to docela prodražit. Když tuk v kanalizaci ztuhne, může ucpat trubky a čištění pak stojí i několik tisíc korun.

Takové problémy řeší vodárny právě o svátcích, kdy se hodně vaří a smaží. Pracovníci Středočeských vodáren, které dodávají vodu pro Mělnicko, Kladensko, část Rakovnicka a okolí Prahy, zaznamenávají zvýšený počet výjezdů už teď.

„V loňském roce jsme zaznamenali 171 případů čištění kanalizačních přípojek, z toho 80 proto, že lidé do kanalizace vypustili tuky. Letos už takových případů máme kolem devadesáti,“ vypočítává mluvčí vodáren Lenka Kozlová.

Ani vyčištění přípojky není levné. Může stát až okolo pěti tisíc korun. Ale pokud budete chtít něco opravit a vyčistit, budete o svátcích jen těžko shánět pracovníky vodáren.

Správný postup je tuk nevylévat, ale nechat ztuhnout, a pak při nashromáždění většího množství odvézt do sběrného dvora.

V kanalizaci by neměl končit ani odpad z drtiček zbytků jídla. „Je to odpad, který nepatří do kanalizace, jsou v něm nerozpuštěné látky, které dělají problém na čistírnách odpadních vod,“ připomíná Lenka Kozlová.

Zbytky potravin v kanalizaci navíc živí v kanálech potkany.

Spustit audio