Výstava v Lánech představuje salonní železniční vůz TGM

8. březen 2015

Nejen ochutnávky oblíbených jídel prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka byly součástí sobotního Dne TGM v muzeu v Lánech na Kladensku. Až do května je tam k vidění také výstava, která představuje luxusní salonní železniční vůz. Ten dostal prezident Masaryk ke svým 80. narozeninám.

Ve výstavních prostorách lánského muzea si návštěvníci prohlédnou fotografie jednotlivých kupé a dozví se taky podrobné technické informace, říká ředitelka Muzea TGM Magdalena Elznicová Mikesková. „Samotný vůz je velice luxusní, jedná se o technický a umělecko-řemeslný skvost. Uprostřed byl jídelní salon a po boku salonu byla jedna dámská a jedna pánská ložnice. A zároveň tam byla připravena kupé pro prezidentovu společnost. S doprovodem bylo počítáno i u dámské ložnice, takže mohla jet společnice první dámy,“ říká ředitelka muzea.

Vůz dostal Masaryk v roce 1930, v té době už mu zdravotní stav nedovoloval časté a dlouhé cesty. I tak ho ale využíval. „Víme například, že s ním byl ve Francii, ale asi nejvíc to byly cesty po republice. Máme v archivních materiálech zmapovaný zájezd do Židlochovic, využil ho také při cestě do Brna,“ dodává Magdalena Elznicová Mikesková.

Vagon stojí v nedalekém železničním muzeu v Lužné. Návštěvníci se ale dovnitř nedostanou. Výstava, věnovaná historii salonního železničního vozu TGM bude v Lánech otevřená do začátku května.

Spustit audio