Z kdoulí vyrobíte chutné marmelády i přesnídávky. Ty pečené pomáhají při revmatických bolestech
Kdoule jsou dnes spíš vzácným ovocným stromem, plody tvarem připomínají jablko i hrušku. Jsou na nich drobné chloupky, syrové mají tuhou slupku a voní po vanilce a citrusech.
V Antice to byl symbol bohyně Afrodity a novomanželé dostávali darem vonné plody kdoule jako symboly lásky. Ve středověku se tyto stromy často vysazovaly v klášterních zahradách a to už pro své léčebné vlastnosti.
Syrové kdoule se k jídlu nedoporučují, mohou dráždit žaludek. Z povařených kdoulí se vyrábí marmelády, džemy i dětské přesnídávky. Konzumace pečených kdoulí pomáhá při revmatických bolestech.
Semena kdoule jsou bohaté na slizovité látky a zmírňují bolest krku i kašel, tento sliz je také účinný jako mast na proleženiny. Šťáva z čerstvých kdoulí se uplatní i v kosmetice – vyhlazuje vrásky a zmírňuje jejich tvorbu. Kdoule i přes slupku výrazně voní a naše babičky si je dávaly do šatníků na provonění prádla.
Související
-
Kdoule, moruše nebo špendlíky jsou pro dnešní děti velkou...
Když jsem byl malý kluk, přivydělávali jsme si se sestrou tím, že jsme sbírali u babičky a po zahradách sousedů ovoce, co už nikdo nechtěl, a vozili jsme to všechno...
-
Jablka nenechávejte na stromech přezrát. Důležité je i jejich správné uskladnění
Podzim je požehnaná doba sklizně, ale taky doba správného uskladňování ovoce i zeleniny, aby celá ta pěstitelská námaha nepřišla vniveč.
-
Kdoule dala vzniknout pojmu marmeláda. Ovšem v portugalštině
Kdouloň je u nás ne často pěstovaný ovocný strom. Plody za syrova bývají trpké a tuhé. Ale v kompotech nebo zavařeninách vynikne jejich chuť a aroma.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.