Žahour, natahovačka a knedlíky aneb Borovanské borůvkobraní
Kde jsou borovice, tam jsou i borůvky, a obojí v sobě spojují jihočeské Borovany, kde se každoročně na začátku července koná lidová slavnost, zasvěcená právě těmto malým lesním plodům.
Kolem Borovan jsou celé koberce rostliny, která se správně jmenuje brusnice borůvka, a tak není divu, že se borůvkový festival koná právě tam. Na Borovanském borůvkobraní lze tři dny zpívat, tančit, ochutnávat a zjistit spoustu kulinářských zajímavostí, např. jak se správně připravuje žahour a natahovačka, co všechno patří do borůvkového vína, jak mají chutnat správné borůvkové knedlíky, jak se borůvky snoubí s masovými pokrmy.
Milovníci lidové kultury se dozvědí něco o tom, jak to před pár staletími chodilo v jihočeských regionech Doudlebsko a Blata, jací byli jejich obyvatelé, čím se živili a jaké nosívali kroje. V Borovanech natáčela Markéta Ševčíková. Poslechněte si Folklorní notování.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka