Ze špejcharu plánují ve Hvožďanech vybudovat zemědělské muzeum

4. září 2019

Malá obec – a velká koncentrace památkově chráněných budov. To jsou Hvožďany na Příbramsku, vesnice na samém okraji Středočeského kraje, na jižním okraji Brd. A zatímco jinde se historických budov zbavují, Hvožďany kupují další a další.

Jednou z nich je špejchar. Obec na něm loni dokončila střechu. A vzhledem k tomu, že zabírá asi 3000 metrů čtverečních, svítí střecha do dálky. Cestou z jižních Čech na Hvožďany si jí nelze nevšimnout. Úplně nejdřív ale museli kameníci obrovskými pilíři zajistit statiku špejcharu. „Kameníci odvedli perfektní práci, použili pouze místní kámen, všechno je původní,“ ukazuje starostka Markéta Balková (nez.).

Letos chtějí Hvožďany stihnout v části špejcharu opravy vnitřků, úpravy trámů, výměnu podlah i předělání oken do původní velikosti. Už v roce 2020 by totiž tamní velkorysé prostory měly sloužit jako muzeum zemědělské techniky. „Zemědělství k našemu kraji neoddělitelně patří, proto jsme se rozhodli využít špejchar takto. Teď sháníme mlátičky, žebřiňáky a další stroje a potřeby, které tam chceme vystavit. Kdyby tedy někdo z posluchačů něco takového chtěl darovat, rádi si přijedeme,“ říká starostka Balková. Ve špejcharu má taky vzniknout obřadní síň.

Špejchar je součástí areálu původně gotické tvrze, která byla posléze renesančně přestavěna. Teď byste ale památkově chráněnou budovu poznali těžko. „V 50. letech byl v módě břízolit – takže my máme tvrz omítnutou břízolitem,“ říká starostka. V tvrzi je šest bytových jednotek a obec zatím nemá zájem nájemníky vystěhovat. Chce ale budově postupně vrátit aspoň část historických detailů. Třeba takzvaná volská oka. „Jsou to malé vikýřky ve střeše, které sloužily jako větrání. Zjistili jsme podle dobových fotografií a maleb, že něco takového tvrz měla, proto jsme je tam vrátili. V tvrzi jsme taky vyměnili okna,“ popisuje starostka Balková. Střechu dostala tvrz zároveň se špejcharem – a stála dohromady 5 milionů korun. Částečně ji samospráva uhradila z dotací.

Špejchar

Kromě gotické tvrze se špejcharem vlastní Hvožďany taky starý mlýn s rybníkem, několik kapliček nebo zvonici u místního kostela. Eva Kosová z památkového ústavu, která na památky v obci dohlíží, snahu obce oceňuje. Prý to není běžný úkaz. „Hvožďany jsou, co do rozsahu, opravdu ukázkovým příkladem,“ říká památkářka.

Dlouhodobý plán obce je jasný: vytvořit kolem tvrze a špejcharu, u kterého je taky místní koupaliště, místo pro trávení volného času, a to včetně zelené zóny. Na tu bezprostředně naváže mlýn, ve kterém chtějí Hvožďany zřídit malou expozici někdejšího mlynářského řemesla. Zároveň by se tak Hvožďany mohly stát zajímavější pro turisty.

Spustit audio