Zelenina je chutná a zdravá. Jak ji připravit ještě chutnější?
Zavadlý salát nemusíte hned vyhodit. Zkuste ho nejdříve postříkat studenou vodou, zabalit do utěrky a vložit na hodinu do lednice. Uvidíte, že se probere k životu.
Dušená mrkev bude výborná k masu, když ji budete dusit na másle bez vody, pouze ve vlastní šťávě. Zachováte chuť i vitamíny.
Ředkvičky vydrží dlouho čerstvé, když je ponoříte natí do vody a necháte v lednici. Aby zůstala kukuřice při vaření krásně žlutá, přidejte do vody lžíci citronové šťávy. Při vaření také nepřidávejte sůl, aby neztvrdla.
A zelí zůstane krásně zelené a svěží, když při vaření přidáte lžičku jedlé sody. To je také způsob, jak zmírníte zelný zápach. Zkrátka dvě mouchy jednou ranou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://strednicechy.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.