Židovský hřbitov v Mělníku má nový vchod, pozůstalí už nemusí k hrobům přes pekárnu

19. duben 2017

Židovský hřbitov v Mělníku má po dlouhých letech důstojný vchod s přístupovou cestou a nové obvodové zdi. Městu společně s Židovskou obcí se navíc během dvouleté rekonstrukce podařilo opravit téměř 170 náhrobků.

Donedávna se muselo na hřbitov chodit přes sousední pekárnu Václava Nováka, protože jiný vchod sem nevedl. „Jsou příbuzní, které sem jezdí na hroby třeba až z Ameriky. Jinde se o náhrobky starají lidé z Prahy,″ vysvětluje Novák.

Náhrobky jsou pečlivě opravené, tráva kolem nich je posečená a opravené jsou všechny obnovené zdi. Na mnohých z nich je uvedeno jako místo smrti Osvětim.

Hřbitov byl založený v roce 1878 a pohřbívalo se na něm až do roku 1942. Nachází se tady 143 náhrobků. Pochovaný je tu například Emanuel Mendl, lékař a dlouholetý starosta mělnické Židovské náboženské obce, který se postaral o založení tohoto hřbitova a o postavení synanogy v roce 1861.

Rekonstrukce vyšla asi na 4 miliony korun a otevřeno je od dubna do října denně kromě sobot a některých židovských svátků od 9 do 17 hodin. Od listopadu do března ve stejný čas pouze v neděli.

autor: duch
Spustit audio