Nejnovější
-
Jídlo
Babiččino domácí máslo
V kuchyních našich babiček měly důležité místo mléčné výrobky a většina z nich se připravovala doma. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak na domácí máslo.
-
Jídlo
Sýrové homolky podle receptu z Vysocka
Velkou roli v kuchyních našich babiček mělo mléko. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na homolky, domácí sýr z Vysocka.
-
Jídlo
Jahodová omáčka k nákypům podle receptu Hany Dumkové z roku 1883
Co všechno hospodyně v dobách našich babiček kuchtily z jahod? Na vesnici se spokojily s jahodových koláčem nebo s lívanci. Ale ve městě to bylo onačejší.
-
Jídlo
Růžová marmeláda podle prababičky
Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...
-
Jídlo
Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod
Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.
-
Jídlo
Králík v nádivce
Bylinkou, která má využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.
-
Jídlo
Vepřové kotlety na hrášku podle receptu z Podkrkonoší
V receptech našich babiček se vydáme za historií hrášku. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na dobrotu v podobě vepřových kotlet na hrášku.
-
Jídlo
Pažitková omáčka podle babiček z Frýdlantska
Bylinky a koření byly odedávna základem tradiční lidové kuchyně. Málokterý pokrm se bez nich obešel. Především masitá jídla bychom bez nich asi neuvařili.
-
Jídlo
Kapr na bejlí podle receptu z Lužický hor
Tentokrát připomeneme jednu všestrannou bylinku – řebříček. Ten se dříve používal nejen k léčení různých neduhů, ale měl své místo i v lidové magii a kuchyni.
-
Jídlo
Zápar na nemocné ledviny
Oblíbenou bylinkou babiček byl zlatobýl, používaly ho k léčení i kouzlení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží i jeho různé názvy a přidají recept na zápar.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »
O pořadu
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Uvařte si staročeská jídla s Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou starých receptů. Inspirujte se.
Čas vysílání
po-pá v 10:50 | Liberec |
Další pořady
-
Na cestě
Je dávnou specialitou naší malé země, že o víkendech vyrážejí z měst trampové s nabalenými usárnami, teletinami, krosnami či prostě baťohy a směřují do přírody.
-
Zámecké léto
Poznejte s námi během léta přes 50 zámků napříč Českou republikou a soutěžte o atraktivní ceny! Průvodcem letního speciálu je František Kinský.
-
Divadlo pro vaše uši
Ponořte se do hlubin archivu mluveného slova a vychutnejte si to nejlepší v podání legendárních českých herců, komiků a vypravěčů.