Králík v nádivce

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Jolana Nováková, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Králík v nádivce

Bylinkou, která měla využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.

Ingredience
  • 1 králík
  • 1 cibule
  • 10 dkg slaniny
  • 4 žemle
  • 5 vajec
  • 2 hrsti nasekaných zelených bylinek (tymián, saturejka, libeček)
  • ¼ l vývaru
  • ¼ l mléka
  • sůl
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • česnek
  • sádlo

Králíka naporcujeme a ze všech stran osolíme. Cibuli a polovinu slaniny pokrájíme na kostičky a v pekáčku na sádle osmahneme. Na základu opečeme porce masa. Pak maso potřeme utřeným česnekem, posypeme hrstí bylinek, podlijeme vývarem a přiklopené dáme péct.

Žemle pokrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme pokrájený zbytek slaniny, hrst bylinek, sůl, 4 žloutky a 1 celé vejce. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta. Po ½ hodině králíka odkryjeme a necháme zčervenat. Pak maso zlehka potřeme nádivkou a odkryté dopečeme. Podáváme s vařeným bramborem.