Růžová marmeláda podle prababičky
Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Přeberou se růžové listy z růže stolisté, aby mezi nimi nebylo žádného zažloutlého, a zbaví se utrhnutím bílých špiček. Na 20 dkg růžových listů počítáme asi 60 dkg cukru. Nejprve 20 dkg cukru se svaří s osminou litru vody na malou perlu. Potom se 20 dkg růžových lístků utluče v porculánovém hmoždíři se 40 dkg cukru na kaši, která se přidá do vařícího se cukru; přidá se ještě z 1 citronu šťáva a vše se vaří tak dlouho, až zhoustne; poněkud prochladlé dá se do sklenic. Navrch dává se v rumu máčené kolečko z pergamenového papíru a sklenice povazují se měchuřinou nebo pergamenovým papírem. Takto upravená růžová marmeláda hodí se výborně do koblih a jemných cukrovinek; dá se dlouho udržeti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.