Bobkový list je učiněný zázrak a nepatří jenom do polévky. Má totiž léčivé účinky

Největší audioportál na českém internetu

Bobkový list | Foto: Fotobanka Pixabay

Bobkový list je učiněný zázrak a nepatří jenom do polévky. Má totiž léčivé účinky

Vavřín, chcete-li bobkový list, se v české kuchyni používá už stovky let a dodnes je nezastupitelný. Přidává se čerstvý nebo sušený do polévek, omáček, k pečeným i dušeným masům.

Nejen, že jídlům dodává specifickou chuť a vůni, ale jeho používání má také velmi dobrý vliv na naše zdraví. Snižuje hladinu cukru v krvi, čistí játra, mírní otoky, pomáhá při nechutenství a podporuje trávení.

Můžete z něj také uvařit čaj proti kašli nebo ho vylouhovat v teplém oleji a mazat s ním bolavé klouby. Bobkový list je zkrátka další z dlouhé řady bylinek, bez kterých se naše babičky neobešly. A my jsme na ni naštěstí nezapomněli.

autor: Iva Hüttnerová

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.