Bohuš Matuš upekl kuře „tabako“
Před plotnou v rozhlasové kuchyni se objevil zpěvák Bohuš Matuš. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal s ním udělali kuře „tabako“, což je jeho oblíbený recept, který mu dělávala babička. Navíc si udělali i salát z rajčat a kopru.
Během povídání u vaření jste se dozvěděli, proč odešel Bohuš z domova v 16 letech, kdo mu nabídl přístřeší a co jediného měl ve futrálu na kytaru. Také prozradil něco o cestování po Evropě a složitém učení textu na muzikál Kat Mydlář.
Kuře „tabako“:
1 celé kuře, 8 rajčat, 5 stroužků česneku, 2 lžíce drobně nasekaného kopru a cibule, 1 dl oleje, mletý pepř, sůl, provensálské bylinky a čerstvý chléb
Postup:
1. Očištěné kuře na hřbetě nařízneme po celé jeho délce a krk s páteří odsekneme (masité kosti můžete využít na přípravu polévky).
2. Rozevřené kuře rozklepeme, osolíme, silně potřeme utřeným česnekem a dáme do hrnce opéci na rozpáleném oleji.
3. Kuře zakryjeme menší poklicí a tu zatížíme závažím, aby maso bylo stlačené ke dnu nádoby.
4. Opékáme na mírném ohni 20-30 minut z obou stran dozlatova.
5. Hotové kuře servírujeme na nahřátou mísu a zvlášť podáváme na ¼ nakrájená rajčata v olejové zálivce, ochucená solí, pepřem, posypaná sekaným koprem a cibulkou. Servírujeme s opečeným chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.