Bohuš Matuš upekl kuře „tabako“
Před plotnou v rozhlasové kuchyni se objevil zpěvák Bohuš Matuš. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal s ním udělali kuře „tabako“, což je jeho oblíbený recept, který mu dělávala babička. Navíc si udělali i salát z rajčat a kopru.
Během povídání u vaření jste se dozvěděli, proč odešel Bohuš z domova v 16 letech, kdo mu nabídl přístřeší a co jediného měl ve futrálu na kytaru. Také prozradil něco o cestování po Evropě a složitém učení textu na muzikál Kat Mydlář.
Kuře „tabako“:
1 celé kuře, 8 rajčat, 5 stroužků česneku, 2 lžíce drobně nasekaného kopru a cibule, 1 dl oleje, mletý pepř, sůl, provensálské bylinky a čerstvý chléb
Postup:
1. Očištěné kuře na hřbetě nařízneme po celé jeho délce a krk s páteří odsekneme (masité kosti můžete využít na přípravu polévky).
2. Rozevřené kuře rozklepeme, osolíme, silně potřeme utřeným česnekem a dáme do hrnce opéci na rozpáleném oleji.
3. Kuře zakryjeme menší poklicí a tu zatížíme závažím, aby maso bylo stlačené ke dnu nádoby.
4. Opékáme na mírném ohni 20-30 minut z obou stran dozlatova.
5. Hotové kuře servírujeme na nahřátou mísu a zvlášť podáváme na ¼ nakrájená rajčata v olejové zálivce, ochucená solí, pepřem, posypaná sekaným koprem a cibulkou. Servírujeme s opečeným chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.













