Brambory se špenátem a česnekem
Mnohé informace uvádějí, že brambory jsou nejbohatším zdrojem vitamínů. V současnosti je na pomyslný stupínek vítězů staví hlavně propagátoři zdravého životního stylu. A to převážně v jejich syrové podobě, i když o úplnou novinku nejde.
Jak na takové brambory se špenátem? Přinášíme hned dvě různé varianty zpracování...
Budete potřebovat:
- mražený nebo čerstvý špenát
- brambory
- česnek
- sůl
Postup:
- Vezmeme pekáč a nastrouháme do něj brambory na plátky (využít lze obyčejné struhadlo, kde je i kráječ na kolečka).
- Osolíme, malinko podlijeme vodou tak, aby se při pečení vypařila.
- Vložíme do trouby a pečeme.
- Občas promícháváme, aby se bramborové lupínky neslepovaly.
- Po chvilce přidáme špenát a prolisovaný česnek podle chuti.
- Případně ještě trochu osolíme, promícháme s bramborovými lupínky a dopečeme.
- Uvaříme asi kilo brambor ve slupce.
- Po zchladnutí je oloupeme a nakrájíme.
- Špenát podusíme na lžíci oleje.
- Dochutíme solí a prolisovaným česnekem.
- V míse pak hotový špenát smícháme s bramborami a můžeme jíst.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.