Brambory se špenátem a česnekem

Mnohé informace uvádějí, že brambory jsou nejbohatším zdrojem vitamínů. V současnosti je na pomyslný stupínek vítězů staví hlavně propagátoři zdravého životního stylu. A to převážně v jejich syrové podobě, i když o úplnou novinku nejde.

Jak na takové brambory se špenátem? Přinášíme hned dvě různé varianty zpracování...

Budete potřebovat:

  • mražený nebo čerstvý špenát
  • brambory
  • česnek
  • sůl

Postup:

  1. Vezmeme pekáč a nastrouháme do něj brambory na plátky (využít lze obyčejné struhadlo, kde je i kráječ na kolečka).
  2. Osolíme, malinko podlijeme vodou tak,  aby se při pečení vypařila.
  3. Vložíme do trouby a pečeme.
  4. Občas promícháváme, aby se bramborové lupínky neslepovaly.
  5. Po chvilce přidáme špenát a prolisovaný česnek podle chuti.
  6. Případně ještě trochu osolíme, promícháme s bramborovými lupínky a dopečeme. 

  1. Uvaříme asi kilo brambor ve slupce.
  2. Po zchladnutí je oloupeme a nakrájíme.
  3. Špenát podusíme na lžíci oleje.
  4. Dochutíme solí a prolisovaným česnekem.
  5. V míse pak hotový špenát smícháme s bramborami a můžeme jíst.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.