Bylinkový chléb ze svatojánek
Na svátek sv. Jana Křtitele si v receptech našich babiček připomeneme magickou sílu bylin a některé zrovna použijeme na přípravu bylinkového chleba.
- 30 dkg hladké mouky
- 30 dkg polohrubé mouky
- 4 dkg droždí
- 1/2 lžičky cukru
- ¼ l mléka
- 4 hrsti bylinek (tymián, saturejka, mařinka)
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce sádla
- 2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 vejce na potření
- hrubá sůl na posypání
Z droždí, cukru a mléka zaděláme kvásek. Do větší mísy dáme obě mouky, sůl, nasekané bylinky, utřené stroužky česneku, sádlo, vejce, mléko a kvásek. Zaděláme vláčné těsto a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí těsto propracujeme, na pomoučněném vále z něj uválíme bochník, který dáme na vymazaný plech. Necháme ještě chvíli kynout. Pak ho potřeme vejcem a posypeme hrubou solí. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.