Čas na řepánky. Pracovnice polabského muzea na Gastrofestivalu ukazují pečivo, které patří podzimu
Výstaviště v Lysé nad Labem provoněl guláš i sladké palačinky. Kromě už 49. ročníku výstavy Zemědělec se tam koná Gastrofestival, který chce představit to nejlepší ze středočeských kuchyní.
Pečivo, guláš, utopenci nebo sladké speciality. To všechno nabízí k ochutnání letošní ročník středočeského Gastrofestivalu, na kterém se v Lysé nad Labem představují nejen regionální výrobci potravin, ale také studenti jedenácti odborných škol.
"Naše specialita je perníkový závin s mandlemi nebo ořechy," řekla Helena Nováková.
Studenti kladenské školy vsadili na zabíjačkové speciality. "Máme tady jelítka, jiterničky a třeba i vepřový guláš. K tomu se hodí i české koláče," popsala nabídku učitelka odborného výcviku SOU Kladno.
Typické pečivo Polabí přichystali na Gastrofestival pracovníci Polabského národopisného muzea z Přerova nad Labem. "Tím nejtypičtějším jsou řepánky, které se dělaly právě v tomto období, kdy se sklízí cukrová řepa," vysvětlil ředitel muzea Jiří Vinduška. Nechyběly ani preclíky, boží milosti, litý perník a povidlové buchty.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Otrávenému Ficovi začínají po třetině volebního období ubývat věrní koaliční poslanci i podpora voličů
-
Útok autem na vánočním trhu v Německu má 2 oběti. Zraněných je 68 lidí, výbušnina se u řidiče nenašla
-
PŘEHLEDNĚ: Obchody budou na Štědrý den otevřené dopoledne. Na Nový rok zůstanou zavřené úplně
-
‚Akademická obec je raněná, ale není zlomená.‘ Měsíc pro fakultu pomohl s návratem do školy po střelbě