Čas na řepánky. Pracovnice polabského muzea na Gastrofestivalu ukazují pečivo, které patří podzimu
Výstaviště v Lysé nad Labem provoněl guláš i sladké palačinky. Kromě už 49. ročníku výstavy Zemědělec se tam koná Gastrofestival, který chce představit to nejlepší ze středočeských kuchyní.
Pečivo, guláš, utopenci nebo sladké speciality. To všechno nabízí k ochutnání letošní ročník středočeského Gastrofestivalu, na kterém se v Lysé nad Labem představují nejen regionální výrobci potravin, ale také studenti jedenácti odborných škol.
"Naše specialita je perníkový závin s mandlemi nebo ořechy," řekla Helena Nováková.
Studenti kladenské školy vsadili na zabíjačkové speciality. "Máme tady jelítka, jiterničky a třeba i vepřový guláš. K tomu se hodí i české koláče," popsala nabídku učitelka odborného výcviku SOU Kladno.
Typické pečivo Polabí přichystali na Gastrofestival pracovníci Polabského národopisného muzea z Přerova nad Labem. "Tím nejtypičtějším jsou řepánky, které se dělaly právě v tomto období, kdy se sklízí cukrová řepa," vysvětlil ředitel muzea Jiří Vinduška. Nechyběly ani preclíky, boží milosti, litý perník a povidlové buchty.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Plánoval rekonstrukci, místo toho přišla povodeň. Dům mu voda zaplavila týden po nastěhování
-
Vysušit dům může trvat měsíce. Hliněné omítky jsou zranitelné, proces ovlivňuje i zateplení, říká expert
-
Koneckonců nikdo nezemřel, řekl starosta města Mazan o případu Pélicotové. Za svá slova se omluvil
-
‚Pod kotlem naloženo.‘ Táta byl jako ve filmu Vlny vždy připravený se naštvat, vzpomíná Dobrovský