Chystám sochu na konec světa. Bude stát na ostrově Nelson v Antarktidě, říká sochař Petr Váňa

Akademický sochař Petr Váňa je nesmírně plodný autor. Jeho práci můžete vidět v kostelech, na návsích, na vrcholcích kopců i na vyhlídkových místech. Ale také třeba pod vodou, konkrétně na dně Slapské přehrady. A v neposlední řadě i na Staroměstském náměstí v Praze, protože Petr Váňa je autorem obnoveného Mariánského sloupu. A to zdaleka není všechno. V současné době chystá sochu na konec světa. Na Antarktidu.

Petr Váňa se narodil v Řevnicích. Po studiích se tam sice vrátil, ale nakonec se přestěhoval do obce Karlík u Dobřichovic. Prý proto, aby svojí kamenickou a sochařskou prací nerušil sousedy. Dnes má k dispozici celkem tři ateliéry. Jeden doma v Karlíku, druhý v Dobřichovicích, kam se vejdou opravdu velké sochy, a další v Itálii, kam si jezdí do lomu pro kámen.

Jeho pravděpodobně nejznámějším dílem je Mariánský sloup pro Staroměstském náměstí, na kterém pracoval neuvěřitelných 28 let. Při pohledu na něj má dnes člověk pocit, jakoby tam stál odjakživa. „Je to tím, že tam ten původní sloup stál tři sta let a ty jednotlivé okolní domy a fasády se odvíjely právě od něj. Když se dnes na ten sloup podíváte, vidíte tu jeho původní kompozici. Jak se odráží v Týnském chrámu a v těch okolních stavbách,“ vysvětluje Petr Váňa.

Sochař Petr Váňa

Dalším jeho úžasným dílem je socha sv. Jana Nepomuckého na dně Slapské přehrady, čtyřicet metrů pod vodní hladinou. „S tou myšlenkou za mnou přišli potápěči. Na začátku Slap bývaly před stavbou přehrady divoké peřeje, které dávaly zabrat vorařům. A pro jejich ochranu tam stála socha Jana Nepomuckého. Nejdřív jsem si říkal, že je to nesmysl, dávat sochu pod vodu. Ale pak mi došlo, že sám Nepomucký ve vodách Vltavy zemřel, když ho shodili coby mučedníka z Karlova mostu. A tak jsem se rozhodl, že ji udělám,“ usmívá se sochař.

A aby toho nebylo málo, chystá teď sochu doslova na konec světa. Na ostrov Nelson v Antarktidě. „S tou prosbou za mnou přišla antarktická společnost, která tam mám základnu. Bude to opět socha sv. Jana Nepomuckého, který bude vítat ty, kteří přijíždějí do tohoto místa, protože ten ostrov je vlastně jakási brána do Antarktidy,“ říká Petr Váňa.

Jakou přesnou podobu a s ní související symboliku bude tato socha mít, kde jsou k vidění díla, která vznikají během dobřichovických sochařských sympozií a zda je pravda, že v každém kameni je ukrytá socha, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio